Zobrazit na mapě

Zvonička Strážkyně Beskyd

Zvonička Strážkyně Beskyd je otevřenou duchovní stavbou z roku 2010, sloužící jako symbol nesouhlasu obyvatel s těžbou uhlí v Beskydech, která negativně ovlivňuje historickou i budoucí hodnotu okolních obcí.

Jednoduchá dřevěná zvonička vychází z valašské lidové tradice a představuje vizi lepší budoucnosti a zachování tradičních hodnot. Zvon nese názvy 37 měst a obcí, které bojují proti těžbě uhlí. Na spodním okraji zvonu je vysázen citát frenštátského rodáka Josefa Kaluse: „Kdo hory mé haní, jako by mne haněl, kdo hory mé chválí, jako by se mi klaněl“.

Zvonička stojí na Horečkách v blízkosti skokanského areálu Jiřího Rašky. Ze zvoničky je krásný výhled na Velký Javorník, který turisté dosáhnou po značené turistické stezce přímo od zvoničky. Na Velkém Javorníku se nachází známá turistická chata a rozhledna. Stavba je také součástí naučné stezky Beskydské nebe začínající ve Frenštátě pod Radhoštěm.

U zvoničky začíná Beskydský trail - jednosměrná terénní stezka pro horská kola.

Fotogalerie - Zvonička Strážkyně Beskyd

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zvonička Strážkyně Beskyd je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zvonička Strážkyně Beskyd je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prostorná kvalitně zařízená chalupa resp. zcela samostatná podkrovní část chalupy se samostatným vchodem s velkou neoplocenou zahradou (pergola, posezení, ohniště, hřiště) v okrajové části obce.

6 ložnic / max 23 osob
číslo chalupy: 1628

Rezervováno 25. 4.

Stylová pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (zastřešená terasa, krb) leží v okrajové klidné části města v turisticky přitažlivé oblasti Beskyd jen 5 km od lanovky na Pustevny.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2347
O postavení Kapličky Strážkyně Beskyd se zasloužilo sdružení Naše Beskydy. Stavba kapličky symbolizuje nesouhlas místních obyvatel proti otevření černouhelného dolu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kaplička byla postavena v atraktivní lokalitě na Horečkách nedaleko od skokanského areálu Jiřího Rašky.

Velmi pěkná chata s wellness místností (whirpool, infrasauna) na neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, trampolína, dětský koutek) v malé chatové osadě u lesa jen 1,5 km od lanovky na Pustevny.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 1354

Velmi pěkný samostatný apartmán v prvním patře penzionu leží v malebném horském prostředí ideálním k turistice jen 1,5 km od lanovky na Pustevny a jen 0,8 km od lanového parku Tarzánie.

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1748

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s neoplocenou zahradou (terasa s posezením, gril, ohniště, vyžití pro děti) leží na klidné polosamotě na malebném místě pod Hukvaldskou oborou v Podbeskydí.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2351

Moderní chalupa k pronájmu leží na malebném místě v bývalém lomu na samotě na neoploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) zcela na okraji města jen 1 km od koupaliště a jen 2 km od skanzenu.

3 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2286

Moderní apartmán k pronájmu je umístěn v samostatném designovém objektu se saunou. Leží v oplocené zahradě na kouzelném místě na jižním svahu Ondřejníku s výhledem na panorama Beskyd.

0 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 2345

Stylově a kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se 2 terasami (posezení, gril) leží v historickém centru městečka Štramberk přímo pod hradní věží Štramberská trúba v malebné krajině Podbeskydí.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2070

Akceptované poukázky a asociace