Zobrazit na mapě

Dolní oblast Vítkovice a důl Hlubina

Dolní oblast Vítkovice se od roku 2002 řadí mezi národní kulturní památky ČR. Patří sem průmyslový areál Vítkovických železáren.

V roce 1828 přišel olomoucký arcibiskup s nápadem vybudovat první pec, roku 1830 byl provoz první pece zahájen. Roku 1831 vznikla koksovna. Postupně se staví další vysoké pece. Roku 1852 byl založen důl Hlubina baronem S. M. Rothschildem, aby dodával palivo do vysokých pecí.

Roku 1998 byl provoz hutí zastaven.

Od roku 2012 se areál Vítkovic zpřístupnil veřejnosti. Zájemci zde můžou navštívit Vysokou pec č. 1 (založena r. 1871), na které se dnes nachází vyhlídková věž Bolt Tower, Plynojem (založený v letech 1922-1924, v současnosti sloužící jako multifunkční prostor zvaný Gong) a VI. energetickou ústřednu (expozice Malý svět techniky) a expozici Svět techniky.

Fotogalerie - Dolní oblast Vítkovice a důl Hlubina

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Dolní oblast Vítkovice a důl Hlubina je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Dolní oblast Vítkovice a důl Hlubina je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Útulný velmi pěkně zařízený prázdninový bungalov (chata) k pronájmu leží v oplocené zahradě (terasa, posezení, krb, jezírko, soukromá rozhledna) na okraji obce v malebné krajině Opavské pahorkatiny.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 2022

Prohlíželo 137 lidí

Účelně zařízená chata k pronájmu se 2 společenskými místnostmi, terasou, pozemkem (hřiště, posezení, ohniště) leží na atraktivním místě přímo na břehu Těrlické přehrady (přírodní koupání, rybaření).

5 ložnic / max 20 osob
číslo chaty: 2104
Dolní oblast Vítkovice a důl Hlubina je unikátní soubor industriální architektury, který láká do Ostravy řadu návštěvníků. Probíhají zde zajímavé komentované prohlídky, které příchozím přiblíží práci ve vysoké peci i celou historii Vítkovických železáren. Prohlídky pro velký zájem turistů doporučujeme objednat s předstihem.

Dnes zobrazeno 19x

Pěkně zařízená zděná chata v oplocené zahradě (stolní tenis, šipky, zastřešené posezení, krb) na kraji obce jen 500 m od aquaparku a přehrady Olešná a jen 3 km od Frýdku-Místku.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0830

Prohlíželo 123 lidí

Malá útulná chata k pronájmu se zahradou (bazén, terasa, posezení, gril, dětský koutek) leží v rekreační oblasti u Těrlické přehrady (koupání a rybaření) v lokalitě ideální k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2020

Dnes zobrazeno 12x

Útulná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, altánek s posezením, krb, stolní fotbálek) v klidné ulici v obci v malebné krajině nedaleko od CHKO Poodří.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2377

Prohlíželo 219 lidí

Stylově zařízená chata s terasou nabízí ubytování na samostatném oploceném pozemku na malebném klidném místě u lesa ve stínu stromů v areálu ranche s koňmi a je ideální pro odpočinek v přírodě.

0 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 2349

Stylově zařízený srub s terasou a výhledem na rybník nabízí ubytování na ranchi s koňmi. Krásná příroda Podbeskydí a zvířata na ranchi dodávají pobytu ve srubu jedinečnou odpočinkovou atmosféru.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 2348

Prostorná kvalitně zařízená chalupa resp. samostatná část chalupy se stylovou společenskou místností, terasou a zahradou (pergola s posezením, ohniště) leží v malé obci v Podbeskydí.

5 ložnic / max 24 osob
číslo chalupy: 2346

Akceptované poukázky a asociace