Zobrazit na mapě

Zámek a park Rájec-Jestřebí

Zámek Rájec nad Svitavou se nachází ve městě Rájec–Jestřebí v údolí Svitavy. Zámek v Rájci nad Svitavou je v České republice významným reprezentantem odnože francouzského klasicismu zvaného louisseise (luiséz); je považován za nejhezčí ukázku slohu Ludvíka XVI.

Ves Rájec existuje od r. 1131; v místě tvrze vznikl v r. 1570 renesanční zámek s hospodářských předhradím.Předhradí se dochovalo dodnes, ale zámek vyhořel a majitelé jej neobnovili, ale postavili na plošině nad městem v letech 1763 – 69 nový zámek podle projektu M. A. Canevalla. Je to trojkřídlá budova ve tvaru písmene U, otevřená do čestného dvora. Stavbu kryje mansardová střecha s řadou vikýřů. Uvnitř zámku jsou velmi hodnotné historické interiéry s dobovým zařízením a cennými sbírkami obrazů, nábytku, porcelánu a keramiky. Část expozice je věnována blanenské litině. Zcela pravidelný půdorys má vlastní objekt i zahradní úprava čestného dvora s kašnou uprostřed.

Rájecký zámek obklopuje ze tří stran zámecký park o rozloze 13 hektarů, který vznikl současně s výstavbou nového zámku. Byly zbudovány četné romantické prvky, například rybník s vodopádem na skále a drobné stavby. V první polovině 19. století byla zahrada přetvořena v romantický krajinářský park. Po ukončení 2. světové války byl v parku zřízen zajatecký tábor; v parku bylo umístěno asi 20 000 zajatců a park byl značně poničen. Dnes je obnovený park přístupný celoročně a bezplatně, zámek je otevřen v sezóně.

Foto: Zámek Rájec nad Svitavou - archiv Národního památkového ústavu

Fotogalerie - Zámek a park Rájec-Jestřebí

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zámek a park Rájec-Jestřebí je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zámek a park Rájec-Jestřebí je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101
Zámek Rájec nad Svitavou se nachází ve městě Rájec–Jestřebí. Zámek je v České republice považován za nejhezčí ukázku slohu Ludvíka XVI. Byl postaven na plošině nad městem v letech 1763 – 69 podle projektu M. A. Canevalla. Je to trojkřídlá budova ve tvaru písmene U, otevřená do čestného dvora. Zámek obklopuje velký zámecký park.

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514

Prohlíželo 140 lidí

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328

Akceptované poukázky a asociace