Zobrazit na mapě

Naučná stezka Zemská brána

V srdci Orlických hor pod osadou Čihák se rozkládá romantické údolí řeky Divoká Orlice zvané Zemská brána.

Do údolí vede silnice, která překonává řeku po ojedinělém kamenném mostě. Ten byl vybudován českými a italskými kameníky a má pouze jeden velký oblouk. Jeho stavba začala v roce 1900 a trvala tři roky. V letech 2004 - 2005 byl most zrekonstruován. Most byl vyhlášen za technickou památku.

Údolí Zemská brána přechází v chráněnou přírodní rezervaci (vyhlášena 1987) o rozloze téměř devadesát hektarů. Příroda Zemské brány patří k nejzachovalejším v naší zemi a roste zde mnoho chráněných druhů rostlin. Vede tudy naučná stezka (modrá turistická stezka), která měří tři kilometry. Na její trase najdeme například známou Pašeráckou lávku nebo Ledříčkovu skálu.

Fotogalerie - Naučná stezka Zemská brána

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Naučná stezka Zemská brána je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Naučná stezka Zemská brána je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (koupací sud, posezení, gril, ohniště) na okraji malé rekreační osady jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1069

Dnes zobrazeno 16x

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405
V překrásném údolí řeky Divoká Orlice čeká na návštěvníky malebná, romantická zákoutí a mnoho zajímavostí jako je například unikátní kamenný most přes řeku. Údolím vede naučná stezka, na jejíž trase se turisté pomocí informačních panelů dozvědí mnoho o fauně, flóře a historii tohoto civilizací téměř nedotčeného území.

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Dnes zobrazeno 19x

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Rezervováno 24. 4.

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu se saunou a hernou (stolní tenis, stolní fotbálek, výčepní pult) v oplocené zahradě (bazén, hřiště, terasa) v klidné části obce jen 6 km od přehrady Pastviny.

4 ložnice / max 21 osob
číslo chalupy: 1371

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Dnes zobrazeno 13x

Rezervováno včera

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Akceptované poukázky a asociace