Zobrazit na mapě

Poutní místo Svatý Hostýn

Nejvýraznějším vrcholem Hostýnských vrchů je Hostýn s nadmořskou výškou 735 metrů. Na tomto vrcholu byl v letech 1721 až 1748 vybudován mohutný barokní chrám bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Ten se stal druhým nejvyhledávanějším poutním místem na Moravě.

Od konce 19. století je v poutním hostýnském areálu kromě chrámu Panny Marie také klášter, kaple Svatého Jana Sarkandera a ubytovna pro poutníky.

Na vrchol Hostýna vedou dvě křížové cesty. Na prostranství před chrámem stojí sochy věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Uvnitř chrámu zdobí hlavní oltář socha hostýnské Madony s Jezulátkem a výjev přemožených Tatarů. Panna Maria Svatohostýnská byla slavnostně korunována v roce 1912. Od chrámu Panny Marie vede dvě stě padesát kamenných schodů k Vodní kapli, která byla vystavěna v polovině 18. století v novobarokním slohu.

Poutní místo Hostýn je také místem každoročního střetnutí bývalých politických vězňů.

Fotogalerie - Poutní místo Svatý Hostýn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Poutní místo Svatý Hostýn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Poutní místo Svatý Hostýn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 100 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu s wellness zázemím (vířivka, infrasauna), hernou (stolní tenis, stolní fotbálek) a zahradou (posezení, ohniště) leží u lesa a potoka v malebné lokalitě chatové oblasti.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2047

Kvalitně zařízená chalupa v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, stolní tenis, ruské kuželky, gril, ohniště) na velmi pěkném místě u lesa nad obcí v malebné krajině Hostýnských vrchů.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 0935
Nejvýraznějším vrcholem Hostýnských vrchů je Hostýn. Jeho výška je 735 metrů. Na vrcholu byl v letech 1721 až 1748 vybudován mohutný barokní chrám Panny Marie. Ten se stal druhým nejvyhledávanějším poutním místem na Moravě.

Stylově zařízený podkrovní apartmán v apartmánovém domě s dětskou hernou leží na oploceném pozemku (posezení, krb) v okrajové části obce nedaleko lesa s možností pěkných vycházek do přírody.

2 ložnice / max 6 osob
číslo apartmánu: 1710

Velmi pěkně zařízený prázdninový dům (chalupa) k pronájmu s oploceným pozemkem (bazén, lehátka, posezení, gril) leží v obci v malebné krajině jižní části Hostýnských vrchů jen 20 km od centra Zlína.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2181

Prohlíželo 184 lidí

Stylová mimořádně pěkná chata s prostorným obytným pokojem (krb) a s wellness místností (vířivka, sauna) na neoploceném pozemku (koupací sud, trampolína, posezení, krb) na kraji obce nedaleko lesa.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chaty: 1151

Pěkně zařízený lovecký apartmán v prvním patře penzionu s možností využití bazénu a tělocvičny v obci obklopené lesy na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů cca. 20 km od Zlína.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 0312

Pěkně zařízený Valašský apartmán v prvním patře penzionu s možností využití bazénu a tělocvičny v obci obklopené lesy na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů cca. 20 km od Zlína.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1709

Prohlíželo 195 lidí

Malá útulná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, trampolína, posezení, gril) na okraji valašské obce v oblasti ideální k turistickým výletům do Hostýnských vrchů a do Beskyd.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 2167

Akceptované poukázky a asociace