Zobrazit na mapě

Muzeum tkalcovství Strmilov

Muzea

Při návštěvě městečka Strmilov by si turisté neměli nechat ujít prohlídku Muzea tkalcovství. Expozice je věnovaná historii tkalcovské tradice ve Strmilově.

Na Strmilovsku byl v minulosti hojně rozšířen chov ovcí a pěstování lnu. Díky tomu zde vznikla dlouholetá tkalcovská tradice. Strmilovští tkalci patřili do proslulého jindřichohradeckého tkalcovského cechu a jejich látky byly ceněny díky své vysoké kvalitě. Své výrobky tkalci vyváželi do Vídně, ale i do Turecka a na Krétu. Místní rodák František Richter napsal o strmilovských tkalcích poutavou knihu Snílci.

Výroba látek byla přerušena kvůli velké hospodářské krizi v třicátých letech 20. století. Zůstaly pouhé tři dílny a i ty byly zrušeny po tzv. vítězném únoru. Ale pan Ferdinand Kubal pocházející z tradiční tkalcovské rodiny se nevzdal. Celá léta udržoval tradici tkalcovství pod hlavičkou podniku Ústřední lidová umělecká výroba, až do doby, kdy byla jeho rodině v restituci vrácena tkalcovská dílna. A právě pan Kubák založil Tkalcovské muzeum spojené s rodinnou tkalcovnou.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Muzeum tkalcovství Strmilov je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Muzeum tkalcovství Strmilov je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Kvalitně zařízený rekreační dům (chalupa) k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, stolní tenis, trampolína, vyžití pro děti) leží na okraji městečka v malebné krajině přírodního parku Česká Kanada.

5 ložnic / max 17 osob
číslo chalupy: 1866

Prohlíželo 468 lidí

Luxusní chalupa k pronájmu s oploceným dvorem (zapuštěný bazén, zahradní nábytek, gril), wellness místností (vířivka, sauna) a stolním tenisem v malém městečku v přírodním parku Česká Kanada.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2042
Při návštěvě městečka Strmilov by si turisté neměli nechat ujít prohlídku Tkalcovského muzea. Expozice je věnovaná historii tkalcovské tradice ve Strmilově. K prohlídce patří exkurze do současné tkalcovské dílny. Zde se ručně vyrábí látky z ovčí vlny. Muzeum tkalcovství je otevřeno celoročně.

Prohlíželo 140 lidí

Rezervováno 25. 4.

Nová pěkně zařízená chata s terasou (posezení, ohniště) v chatové rekreační oblasti přímo pod hrází rybníka Křivohlav a jen 500 m od rybníka Komorník (koupání). Ideální k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1335

Prohlíželo 114 lidí

Nová pěkně zařízená chata k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) v chatové rekreační oblasti nedaleko lesa a rybníků Komorník a Křivohlav v malebné krajině České Kanady.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1566

Pěkně zařízený rekreační dům (chalupa) k pronájmu s neoplocenou zahrádkou (posezení, gril) leží v malé obci v malebné krajině nedaleko přírodního parku Česká Kanada (ideální k cyklotruristice).

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2054

Útulný zcela samostatný vejmínek k pronájmu s uzavřeným dvorem (terasa s posezením, gril) je součástí bývalé zemědělské usedlosti a leží v lukrativní oblasti na rozhraní České Kanady a Vysočiny.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2394

Jednoduše zařízená chata s terasou na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) v chatové oblasti v malebné lokalitě přímo u Ratmírovského rybníku (koupání) nedaleko lesa. Cykloturistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1337

Krásná nadstandardně zařízená chalupa k pronájmu se společenskou místností a oploceným dvorem (zastřešená terasa s posezením, gril, koupací sud) leží v malebné krajině na Jindřichohradecku.

7 ložnic / max 23 osob
číslo chalupy: 2128

Akceptované poukázky a asociace