Zobrazit na mapě

Mladějovská průmyslová dráha

Mladějov na Svitavsku láká turisty na výlety úzkorozchodnou železnicí, kterou táhne parní lokomotiva.

Trasa vede od Mladějova na Moravě, přes Novou Ves u Kunčiny do Hřebče (areál původních dolů). Je dlouhá 11 km a má rozchod 600 mm.

Dráha úzkorozchodné železnice byla započata v letech 1918 – 1924 a sloužila důlním účelům. Ze začátku byla poháněna parní lokomotivou, později na přelomu 60. a 70. let byly využívány i motorové lokomotivy. Po dráze jezdily vozy převážející šamot, uhlí a lupek do šamotového závodu v Mladějově. Svému účelu železnice sloužila do roku 1991.

Po roce 1995 se Muzeu průmyslových železnic podařilo postupně celou trať opravit a od roku 1998 se trať zprovoznila pro veřejnost. Jízdu krásnou okolní krajinou si můžete užít každou sobotu od května do září, případně v jiné dny dle pořádaných akcí.

Projížďku parním vlakem po Mladějovské průmyslové dráze můžete zakončit návštěvou Průmyslového muzea v Mladějově, které nabízí expozici železniční, stavební, zemědělské a silniční techniky.    

Fotogalerie - Mladějovská průmyslová dráha

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Mladějovská průmyslová dráha je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Mladějovská průmyslová dráha je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Účelně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (bazén, lavičky, gril) leží na kraji obce v malebné na lesy bohaté krajině jen 7 km od Moravské Třebové (aquapark). Cykloturistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0955

Stylový mimořádně atraktivní kanadský srub s wellness místností (vnitřní masážní bazén) a saunou v oplocené zahradě (hřiště, trampolína, terasa, posezení, gril) na malebném místě na okraji malé osady.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1749
Jízda úzkorozchodným vláčkem po Mladějovské průmyslové dráze, kterou táhne parní nebo motorová lokomotiva, je jedinečným zážitkem pro malé i velké návštěvníky. Trať vede nádhernou přírodou po úbočí Hřebečovského hřbetu. Na konečné lze absolvovat krátkou provázenou prohlídku památek místní hornické činnosti.

Prohlíželo 146 lidí

Rezervováno 24. 4.

Stylově zrekonstruovaná atraktivní chalupa s velmi pěkným interiérem a s kompletně bezbariérovým přízemím v oplocené zahradě (stolní tenis, posezení, gril) s okolím vhodným k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1409

Kvalitně zařízená chata k pronájmu s neoplocenou zahradou (vířivka, sauna, posezení, gril) leží na okraji rekreační obce na malebném místě u lesa a je ideální pro rodinnou dovolenou po celý rok.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 1958

Prohlíželo 110 lidí

Pěkná srubová chata s terasou na neoploceném pozemku (bazén, posezení) zcela na kraji obce v krásné lokalitě mezi loukami jen 150 m od lesa jen 4 km od České Třebové a 10 km od Litomyšle.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1374

Jednoduše zařízená chata k pronájmu v částečně oplocené zahradě leží v chatové osadě v blízkosti přehrady Na Jahodné (koupání) v malebné krajině Zábřežské vrchoviny na úpatí Jeseníků.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1925

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením a krbem, vyžití pro děti) na malebné polosamotě u lesa a pastviny s krásným výhledem do okolí.

4 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 1927

Velmi pěkně zařízená chalupa v oplocené zahradě (bazén, posezení, krb) v centru tiché obce jen 2 km od přírodního koupaliště a 22 km severně od Boskovic (hrad, Westernové městečko).

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0641

Akceptované poukázky a asociace