Zobrazit na mapě

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u města Žďár nad Sázavou je stavba mimořádné umělecké hodnoty, a proto - jako jedna z mála našich památek - je od roku 1994 zapsaná do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Kostel byl vystavěn v letech 1720 – 22 vynikajícím architektem a barokním stavitelem  Janem Blažejem Santinin-Aichelem a restaurován po požáru v r. 1784. Je to nepochybně nejlepší Santiniho dílo ve slohu tzv. barokní gotiky. Výstavbu kostela inicioval opat cisterciánského kláštera ze Žďáru nad Sázavou Václav Vejmuva. Smyslem stavby bylo především oslavit Jana Nepomuckého jako mocného patrona a světce, jehož blahořečení a svatořečení spadá právě do této doby.

Kostel byl vybudován na půdorysu pěticípé hvězdy. Má pět východů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru a na zeměkouli na hlavním oltáři je pět hvězd a pět andělů. Jedná se nejen o symboliku pěti ran Kristových, ale především pěti hvězd ve svatozáři mučedníka, které se podle staré legendy objevily ve Vltavě po jeho svržení z dnešního Karlova mostu. Postranní oltáře jsou zasvěceny čtyřem evangelistům, Janovi s orlem, Markovi se lvem, Lukášovi s býkem a Matoušovi s knihou.

Kostel je obklopen hřbitovem a ambity ve tvaru deseticípé hvězdy. Do nedávné doby byla stavba obklopena vysokým borovým lesem, který však byl odstraněn, aby bylo na kostel tak jako původně vidět i z velké dálky.

Fotogalerie - Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 10x

Útulně a pěkně zařízená chata v samostatné zahradě (pergola, posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 800 m od rekreačního rybníka Velké Dářko. Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1270

Prohlíželo 96 lidí

Zděná velmi pěkně zařízená chata v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 700 m od rekreačního rybníku Velké Dářko (koupání, vodní sporty). Turistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1269
Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u města Žďár nad Sázavou je naše velmi cenná národní památka, postavená v letech 1720 – 22. Kostel postavil architekt Jan Blažej Santini-Aichel a vytvořil tak mistrné dílo, které bylo pro svou jedinečnost zařazeno roku 1994 mezi památky zapsané do prestižního Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Dnes zobrazeno 17x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s terasou a infrasaunou ve velké zahradě (bazén, stolní tenis, hřiště, dětský koutek) na kraji obce s překrásným výhledem k lesu jen 2,5 km od Devíti skal.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1368

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Akceptované poukázky a asociace