Zobrazit na mapě

Dělostřelecká tvrz Bouda

V Orlických horách nedaleko města Králíky lze navštívit dělostřeleckou tvrz Bouda. Její komplex je složen z pěti železobetonových objektů a rozlehlého podzemí. Podzemní chodby, které všechny objekty spojují, vedou v hloubce až padesát sedm metrů a jejich celková délka je dva kilometry. Při prohlídce je vhodná kvalitní turistická obuv a nutné je opravdu teplé oblečení. Tvrz byla budována ve 30. letech minulého století jako součást důmyslné obranné linie, která měla zabránit německé armádě překročit hranice našeho státu. Nakonec ovšem tato obrana zůstala nevyužita a obranné pevnosti byly armádou opuštěny. V padesátých letech minulého století byla dělostřelecká tvrz Bouda opravena a od roku 1981 je zpřístupněna veřejnosti.

Výlet k dělostřelecké tvrzi Bouda lze propojit z výšlapem na Suchý vrch, kde se nachází rozhledna. Nejzajímavější přístupová cesta k tvrzi Bouda vede z obce Mladkov. Jedná se o červenou turistickou stezku, která na své trase míjí i další menší bývalé vojenské objekty tzv. řopíky.

Z dalších bývalých vojenských objektů, které byly v Orlických horách před 2. světovou válkou budovány, doporučujeme rovněž navštívit dělostreleckou tvrz Hůrka v Králíkách a pevnost Hanička.

Fotogalerie - Dělostřelecká tvrz Bouda

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Dělostřelecká tvrz Bouda je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Dělostřelecká tvrz Bouda je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chata k pronájmu na neoploceném pozemku (posezení, krb) leží na okraji chatové oblasti nad obcí na malebném místě u lesa v turisty přitažlivém přírodním parku Suchý vrch - Buková hora.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 0437

Prostorná nadstandardně zařízená vila k pronájmu s wellness (vířivka, finská sauna) na rozsáhlém pozemku s všestranným vyžitím (bazén, lezecká stěna, gril, udírna, ohniště, trampolína, dětský hrad…).

8 ložnic / max 37 osob
číslo chalupy: 2175
Dělostřelecká tvrz Bouda patří k obranné pohraniční soustavě ze třicátých let minulého století. Je překvapivě rozlehlá, tvoří ji pět objektů, které jsou v podzemí spojeny. Na prohlídku tvrze je nutné teplé oblečení a to i v parném létě, neboť podzemní prostory jsou velmi chladné.

Prostorná mimořádně atraktivní chalupa k pronájmu s obytnou kuchyní, zimní zahradou (vířivka, infrasauna, posezení, gril) a oploceným pozemkem (bazén, trampolína, vyžití pro děti, ohniště).

5 ložnic / max 23 osob
číslo chalupy: 2174

Mimořádně atraktivní chata v oplocené zahradě (bazén, trampolína, dětský koutek, posezení, krb, sauna, koupací káď) v malé tiché obci jen 10 km od Dolní Moravy (Stezka v oblacích).

4 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1370

Mimořádně atraktivní zcela nová roubená chalupa v neoplocené zahradě (posezení, krb, dětský koutek) v tiché části obce v malebné oblasti jižní části Orlických hor s ideálními podmínkami k turistice.

4 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1645

Nový luxusně zařízený srub se stylovou obytnou místností (krb), zastřešenou terasou a zahradou (posezení, krb, dětské hřiště) nabízí pronájem na malebném místě nedaleko lesa na kraji obce.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1604

Nová kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s infrasaunou v zahradě s bazénem a pergolou (posezení, gril) leží v okrajové části města v dosahu mnoha turistických cílů (Kralický Sněžník, Suchý vrch, …).

6 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2033

Dnes zobrazeno 58x

Velmi atraktivní srubová chata s terasou leží na velkém přírodním pozemku (bazén, hřiště, posezení, krb) na mimořádně krásné samotě na stráni pod lesem s krásným výhledem do okolí.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1023

Akceptované poukázky a asociace