Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem

Hrady a zámky

Zřícenina hradu Orlík leží asi 3 km severovýchodně od Humpolce ve výšce asi 625 m nad mořem. Počátky hradu spadají do druhé poloviny 14. stol. Tehdy byl ještě hrad nazýván Humpolec a jeho úkolem bylo chránit místní doly na stříbro. Hrad byl situován v jižní části dnešního hradního komplexu a byl chráněn strmými svahy hradního návrší. Na severní, nejsnáze přístupné straně byl příkop a přes něj vedl most k vlastní bráně.

V polovině 16. století byl v předhradí postaven nový renesanční palác, jenž měl nahradit chátrající hrad. V 17. století však byl Orlík opuštěn a rychle zpustl. Z původního hradu se dochovala hranolová věž, brána a část paláce. V roce 1913 dochází na popud místních rodáků k první konzervaci jejich zbytků i ostatního zdiva, k dalším stavebním úpravám dochází po r. 1992, které jsou financované Okresním úřadem v Pelhřimově a městem Humpolec. V roce 1997 byla část areálu zpřístupněna veřejnosti, severní část hradu na opravu teprve čeká.

Přístup ke zřícenině je po modré turistické značce z Humpolce, odkud vede k hradu také trasa naučné stezky Březina.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 9x

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110
Zřícenina hradu Orlík leží asi 3 km severovýchodně od Humpolce ve výšce asi 625 m nad mořem. Počátky hradu spadají do druhé poloviny 14. stol. Tehdy byl ještě hrad nazýván Humpolec a jeho úkolem bylo chránit místní doly na stříbro. Hrad je od 17. stol neobydlený; od roku 1997 je část areálu zpřístupněna veřejnosti.

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Dnes zobrazeno 15x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Dnes zobrazeno 11x

Pěkná účelně zařízená chalupa leží v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v malé obci v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 7 km od Pelhřimova s mnoha možnostmi ke krásným výletům do okolí.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1728

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Akceptované poukázky a asociace