Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Lipnice nad Sázavou

Hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou je jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů založený kolem r. 1310 mocným rodem pánů z Lichtenburka. Hrad stojí jako strážný v krajině údolí řeky Sázavy. Byl postaven na vyvýšenině, ze které lze dohlédnout až k vrcholům Železných hor a Žďárských vrchů. Pod hradem se rozkládá Lipnice nad Sázavou, místo spojené především se jménem spisovatele Jaroslava Haška.

V průběhu času hrad postupně patřil mnoha významným šlechtickým rodům i českým králům. V r. 1417 byli v lipnické hradní kapli vysvěceni první husitští kněží. Od r. 1436 hrad vlastnili husitští rytíři Trčků z Lípy, kteří hrad přestavěli na výstavnou pozdně gotickou hradní residenci. Od 18. stol. hrad pomalu chátral a po velkém požáru v r. 1869 se obrátil ve zříceniny.

V r. 1913 začala záchrana a obnova hradu, která s přestávkami probíhá dodnes. Prohlídka hradu stojí za to: polorozbořený hrad návštěvníkům nabízí zejména monumentální hradní architekturu, krásnou vyhlídku do dalekého kraje, mimořádnou sbírku gotických kamnových kachlů, hradní kapli sv. Vavřince a rozsáhlé hradní sklepení se zbytky středověké hodovní síně.

Foto: Zřícenina hradu Lipnice - archiv Národního památkového ústavu

Fotogalerie - Zřícenina hradu Lipnice nad Sázavou

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Lipnice nad Sázavou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Lipnice nad Sázavou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Prohlíželo 101 lidí

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718
Hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou je jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů založený kolem r. 1310. Hrad stojí na vyvýšenině a jeho silueta je dominantou Havlíčkobrodska. Po ničivém požáru koncem 19. stol. se hrad proměnil ve zříceninu, která byla částečně zrekonstruována a zpřístupněna veřejnosti.

Dnes zobrazeno 9x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Prohlíželo 127 lidí

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Dnes zobrazeno 9x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

Akceptované poukázky a asociace