Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Hasištejn

Hrady a zámky

Hrad Hasištejn, který stojí na vysoké skále nad údolím Prunéřovského potoka, byl založen ve 14. století především na obranu důležitých cest z Německa. Byl postaven pro krále Jana Lucemburského. V roce 1490 se hrad stal majetkem Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic, jenž byl znám jako cestovatel a spisovatel.

Za působení Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic vznikla na hradě Hasištejn obsáhlá knihovna a byly zde uloženy cenné sbírky.V této době byl hrad také opevněn. V době třicetileté války utrpěl hradní komplex velké škody.

V současnosti je v bývalé palácové budově zřízena restaurace a věž je přebudována na rozhlednu, z níž je krásný výhled do hlubokého údolí. Prohlédnout si můžete i část podzemí hradu. V letní sezóně zde pořádá obec Místo, ke které hrad patří, mnoho kulturních a společenských akcí.

Pokud se rozhodnete dojít k hradu pěšky, nebudete litovat. Z Nové Vísky vede značená cesta údolím Prunéřovského potoka, který v tomto úseku (od jezu Myší díra) protéká skalnatým kaňonem s mnoha peřejemi a kaskádami. Je to opravdu nevšední zážitek. 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Hasištejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Hasištejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chata k pronájmu se zahradou (zastřešená terasa, ohniště s roštem) leží na okraji obce nad údolím řeky Ohře s výhledem na Doupovské hory jen 6 km od Klášterce nad Ohří (aquapark).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2372

Prohlíželo 100 lidí

Velmi pěkně zařízená chalupa se stylovou obytnou místností v oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) v tiché ulici na kraji horské obce v malebné krajině Krušných hor. Turistika. Lyžování.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1470
Hrad, který stojí na vysoké skále nad údolím Prunéřovského potoka, byl založen ve 14. století, především na obranu důležitých cest z Německa. Byl postaven pro krále Jana Lucemburského. V roce 1490 se hrad stal majetkem Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic, jenž byl znám jako cestovatel a spisovatel.

Útulná plně vybavená rodinná chata s krbem k pronájmu leží na oploceném pozemku (vyhřívaný bazén, sauna, vířivka, venkovní krb s posezením, gril a stolní tenis) v chatové osadě v Krušných horách.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2215

Novostavba luxusně zařízené chaty k pronájmu s infrasaunou, vířivkou a vyhřívaným venkovním bazénem leží na částečně oploceném pozemku v klidné chatové osadě v Krušných horách.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2216

Novostavba luxusně zařízené chaty k pronájmu s infrasaunou, vířivkou a vyhřívaným venkovním bazénem leží na částečně oploceném pozemku v klidné chatové osadě v Krušných horách.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2217

Účelně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (venkovní posezení s grilem a ohništěm) nedaleko největšího lyžařského areálu Klínovec. Ideální pro lyžaře, turisty a cykloturisty.

4 ložnice / max 15 osob
číslo chalupy: 2251

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (bazén, vířivka, zastřešená terasa, krb, vyžití pro děti) leží u lesa v klidné části malé obce v malebném údolí řeky Ohře.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 23108

Zděná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (zahradní nábytek) na kraji chatové oblasti 5 km od lázní Jáchymov. Okolí nabízí skvělé podmínky k turistice a horské cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 9202

Akceptované poukázky a asociace