Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Cornštejn

Nad velkým meandrem řeky Dyje na skále byl ve 14. století vybudován monumentální hrad Cornštejn. Nechal jej vystavět rod Bítovských z Lichtenburka. Hradní palác měl věžovitý tvar a pět pater.

O sto let později byl přistavěn další hradní palác a tehdejší majitelé rod Krajířů z Krajku nechali přistavět předsunuté opevnění, dvě masivní brány a předhradí. Na obranu hradu vznikla i dělostřelecká věž se štítovou zdí na přístupové cestě k hradu. V 16. století byl z ne zcela známých důvodů hrad opuštěn a od té doby už jen pustnul.

V současnosti se z původního obrazu hradu nad řekou již mnoho nedochovalo. Místo řeky je zde jezero Vranovské přehrady a z hradu zbyly jen zříceniny. Z dochovaných částí si ale mohou návštěvníci udělat představu o tom, jak mohutná byla původní stavba. 

V posledních letech započaly práce na její obnově. Vede sem značená turistická cesta od řeky Dyje. Pro veřejnost je zřícenina přístupná od června do září.

Fotogalerie - Zřícenina hradu Cornštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Cornštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Cornštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Samostatný jednoduše zařízený apartmán ve druhém patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1805b

Dnes zobrazeno 8x

Samostatný jednoduše zařízený apartmán v prvním patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1805a
Na ostrohu nad hladinou Vranovské přehrady stojí mohutná zřícenina monumentálního hradu s masivním opevněním ze 14. století. Hrad má cizokrajný název Cornštejn. V posledních letech započaly práce na její obnově. Vede sem značená turistická cesta od řeky Dyje. Pro veřejnost je zřícenina přístupná od června do září.

Rezervováno dnes

Zcela samostatná pravá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112b

Dnes zobrazeno 18x

Zcela samostatná levá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112a

Nově zrekonstruovaná chata k pronájmu leží na samotě u lesa na rozsáhlém pozemku (venkovní posezení, gril, udírna, ohniště) v malebném údolí řeky Želetavky jen 6 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2368

Velká chalupa k pronájmu se společenskou místností leží na samotě u lesa na rozsáhlém pozemku (gril, udírna, ohniště, dětské hřiště) v malebném údolí řeky Želetavky jen 6 km od Vranovské přehrady.

12 ložnic / max 51 osob
číslo chalupy: 2367

Kvalitně zařízený samostatný apartmán s terasou v malém apartmánovém domě v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis) v těsné blízkosti řeky Dyje jen 9 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1003c

Kvalitně zařízený samostatný apartmán s terasou v malém apartmánovém domě v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis) v těsné blízkosti řeky Dyje jen 9 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1003b

Akceptované poukázky a asociace