Zobrazit na mapě

Žďár nad Sázavou

Obce a města

Žďár nad Sázavou je okresní město ležící na pomezí Čech a Moravy na Českomoravské vrchovině a zasahuje do CHKO Žďárské vrchy. Dominantou města je zalesněný vrch Zelená hora s pozoruhodným kostelem sv. Jana Nepomuckého, který je zapsán na seznamu památek UNESCO.

Na úpatí Zelené hory stojí cisterciácký klášter založený r. 1252, který v předhusitské době patřil k nejbohatším moravským klášterům. Dnešní komplex budov pochází v jádru z gotického období, vnější úpravy jsou barokní. V objektu konventu stojí tzv. studniční kaple z 13. stol. Prelatura je barokní stavba od J. B. Santiniho, v hlavním sále je freska K. T. Töppera. Klášter má řadu cenných obrazů, soch a plastik. Dnes je majetkem rodiny Kinských; je zde mj. Muzeum knihy a expozice věnováné J. B. Santinimu a historii řádu cisterciáků.

U kláštera se nachází památný most  z r. 1761 se souborem plastik (technická památka), vzácností je i hřbitov podle Santiniho návrhu. Centrem města je pravidelné čtyřhranné náměstí s empírově upravenou původně renesanční radnicí a farním kostelem sv. Prokopa, doplněného v baroku o kapli se. Barbory. Poblíž radnice stojí bývalá tvrz z 13. stol., která byla po požáru v r. 1945 opravena na budovu s mansardovou střechou.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Žďár nad Sázavou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Žďár nad Sázavou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 11x

Útulně a pěkně zařízená chata v samostatné zahradě (pergola, posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 800 m od rekreačního rybníka Velké Dářko. Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1270

Dnes zobrazeno 10x

Rezervováno včera

Zděná velmi pěkně zařízená chata v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 700 m od rekreačního rybníku Velké Dářko (koupání, vodní sporty). Turistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1269
Žďár nad Sázavou leží na pomezí Čech a Moravy na Českomoravské vrchovině a zasahuje do CHKO Žďárské vrchy. Dominantou města je Zelená hora s pozoruhodným kostelem sv. Jana Nepomuckého, zapsaným do seznamu památek UNESCO. Dalšími významnými stavbami ve Žďáru je cisterciácký klášter s mnoha cennými uměleckými památkami a s expozicí Muzea knihy.

Dnes zobrazeno 9x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Dnes zobrazeno 11x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s terasou a infrasaunou ve velké zahradě (bazén, stolní tenis, hřiště, dětský koutek) na kraji obce s překrásným výhledem k lesu jen 2,5 km od Devíti skal.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1368

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Akceptované poukázky a asociace