Obce a města

Město Žamberk leží v podhůří Orlických hor v údolí řeky Divoká Orlice. Město vzniklo v polovině 13. století. Z původní zástavby nezbylo mnoho, neboť v roce 1643 bylo město vypáleno armádou Švédů. Město bylo znovu vybudováno převážně v empírovém a klasicistním slohu. Na náměstí stojí krásný Mariánský sloup se sousoším postav světců z období konce 17. století.

Ze Žamberka pocházelo několik známých osobností, kterým je nyní věnována expozice Městského muzea. Jednou z osobností byl např. sochař František Rous, autor sousoší Triga na střeše Národního divadla. V Žamberku jej připomíná pamětní deska na jeho rodném domě a také bronzové sousoší ztvárňující Kentaura a Nymfy na kašně na náměstí. Dalším slavným rodákem byl doktor Albert, zakladatel oboru chirurgie v naší zemi nebo Prokop Diviš, vynálezce bleskosvodu, jehož rodný domek stojí na kraji města v části Helvíkovice.

Dalšími cíli turistů v Žamberku jsou např. rozhledna Rozálka nebo sportovně rekreační areál Pod Černým lesem.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Žamberk je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Žamberk je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 10x

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Dnes zobrazeno 15x

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405
V malebné kopcovité krajině Podorlicka v údolí řeky Divoká Orlice leží město Žamberk. Historický střed města je vyhlášenou památkovou zónou. Nejvýraznější dominantou města je kostel Svatého Václava se dvěma věžemi, z nichž jedna slouží jako vyhlídková. Na žamberském náměstí stojí krásná klasicistní budova bývalé radnice a historické měšťanské domy.

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Dnes zobrazeno 129x

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Dnes zobrazeno 36x

Jednoduše zařízená retro chata v oploceném areálu s bohatým rekreačně-sportovním zázemím (bazén, hřiště, stolní tenis, hřiště) leží na mimořádně krásném místě zcela na kraji obce na polosamotě.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1162

Jednoduše zařízená chata s terasou v neoplocené zahradě (bazén, pergola s posezením a krbem) v tiché obci jen 3 km od Jablonného nad Orlicí (koupaliště) a jen 10 km od přehrady Pastviny.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1373

Akceptované poukázky a asociace