Zobrazit na mapě

Žákova hora

Přírodní zajímavosti

Žákova hora (810 m) je výrazným vrcholem Žďárských vrchů. Nachází se 2 km severovýchodně od osady Cikháj a 3 km jihozápadně od Devíti skal. Oblast má charakter pralesu, a proto vypovídá o vzhledu vrchoviny před intenzivními zásahy člověka. Prochází tudy evropské rozvodí mezi Baltickým a Černým mořem.

Lesní komplex Žákovy hory je od roku 1933 vyhlášen národní přírodní rezervací (28 ha). Zachoval se zde původní jedlodubový les s javorem a klenem pralesového charakteru; je zde k vidění i původní odrůda smrku, která pro výhodný sklon větví dobře vzdoruje větrům a sněhovým návalům. Východním směrem od vrcholu hory se nachází studánka Eleonorka a Stříbrná studánka. Ve Stříbrné studánce pramení jedna z velkých moravských řek – Svratka. 

Žákovou horou prochází 12 km dlouhá  Naučná stezka Žákova hora – Tisůvka. V okolních lesích se za 1. sv. války ukrývali Rusové, utečenci ze zajateckých táborů a za 2. sv. války zde působil partyzánský odboj, o čemž svědčí dodnes řada pomníčků.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Žákova hora je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Žákova hora je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 28x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s terasou a infrasaunou ve velké zahradě (bazén, stolní tenis, hřiště, dětský koutek) na kraji obce s překrásným výhledem k lesu jen 2,5 km od Devíti skal.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1368

Chalupa resp. zrekonstruované podkroví chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril, ohniště) leží v tiché ulici v malém městečku v atraktivní krajině CHKO Žďárské vrchy.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2255
Žákova hora je výrazným vrcholem Žďárských vrchů. Nachází se 2 km severovýchodně od osady Cikháj a 3 km jihozápadně od Devíti skal. Lesní komplex Žákovy hory je od roku 1933 vyhlášen národní přírodní rezervací. Oblast má pralesový charakter a vypovídá o vzhledu vrchoviny před intenzivními zásahy člověka.

Nápaditě zařízený rekreační objekt k pronájmu leží na oploceném pozemku statku na kraji obce a nabízí všestranné vyžití pro celou rodinu s kompletním bezbariérovým přístupem i zařízením.

0 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2211

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahrádkou (pergola, posezení, gril) leží v obci v atraktivní CHKO Žďárské vrchy (ideální k turistice a cykloturistice) a jen 2 km od koupaliště.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2026

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Dnes zobrazeno 13x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Akceptované poukázky a asociace