Přírodní zajímavosti

Bývalá národní přírodní rezervace Štolpichy se nacházela poblíž Hejnic v malebném údolí, kterým protékají potoky Malý a Velký Štolpich. Jméno pocházelo z doby, kdy se zde v mnoha štolách těžilo zlato a jiné drahé kovy. NPR Štolpichy byla zrušena v roce 1999 a začleněna do NPR Jizerskohorské bučiny.

Údolím, ve kterém bývalá přírodní rezervace Štolpichy leží, vede turisticky značená cesta kolem arboreta ve Ferdinandově.

Na toku Velkého Štolpichu můžeme obdivovat jedinečné vodopády a kaskády, které se tvoří v místě, kde potok překonává až třicet metrů vysokou skalní stěnu. Trasa vede v těchto místech strmou cestou až k vyhlídce na vodopád a dále k Ořešníku, z jehož vrcholu můžeme vidět celé krásné okolí. K vrcholu se však dostaneme pouze po úzkém hřebenu a schodech vytesaných do skály. Na skále je umístěn kříž, který zde roku 1813 vztyčili mniši z řádu Františkánů.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Štolpichy je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Štolpichy je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylová chalupa s obytnou místností s biliárdem a pěkně zařízená chata se pronajímají společně jedné skupině hostů a leží v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa s posezením, gril).

6 ložnic / max 26 osob
číslo chalupy: 1942

Dnes zobrazeno 9x

Stylová a útulně zařízená lovecká chata (hájenka) k pronájmu leží na neoploceném pozemku (venkovní posezení, gril, ohniště). Pro milovníky samoty u lesa. Doslova obklopena přírodou.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2136
Bývalá národní přírodní rezervace Štolpichy se nacházela poblíž Hejnic v malebném údolí, kterým protékají potoky Malý a Velký Štolpich. Jméno pocházelo z doby, kdy se zde v mnoha štolách těžilo zlato a jiné drahé kovy.

Dnes zobrazeno 14x

Kvalitně zařízená chalupa se saunou a zahradou (bazén, posezení, ohniště) na kraji horské rekreační osady u lesa v samém srdci Jizerských hor jen 1,5 km od lyžařského střediska Severák.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 1033

Prostorný zrekonstruovaný rekreační horský dům k pronájmu se společenskou místností a saunou leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) na krásném místě u lesa a potoka.

9 ložnic / max 43 osob
číslo chalupy: 2337

Velmi pěkná chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (stolní tenis, posezení, ohniště) pod lesem na okraji obce s možností využití víceúčelového hřiště v kouzelném prostředí Jizerských hor.

4 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2336

Rezervováno 27. 3.

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril) v romantickém lesnatém prostředí Jizerských hor jen 600 m od rozhledny Slovanka a jen 400 m od ski areálu Severák.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1447

Dnes zobrazeno 15x

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) v malebném prostředí na polosamotě nedaleko lesa přímo na turistické stezce mezi rozhlednami Bramberk a Slovanka.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1551

Akceptované poukázky a asociace