Zobrazit na mapě

Rybník Velké Dářko

Velké Dářko leží necelých 10 km severně od Žďáru nad Sázavou a je to největší rybník na Českomoravské vrchovině. Byl založen v 15. stol. původně jako zásobárna vody na pohon hamrů a mlýnů na řece Sázavě, která z něj vytéká.

Dnes je toto místo vyhledávaným rekreačním střediskem. Ačkoliv je Velké Dářko velké, je poměrně mělké, maximální hloubka je 4 m. Původně byl v této mělké pánvi bažinatý les s vrchovištními močály a rašeliništi. Z někdejšího bažinatého lesa zbyly po vytvoření rybníka národní přírodní rezervace Dářko na ploše 60 ha a Radostínské rašeliniště na ploše 30 ha. Močály a rašeliništi vede 9 km dlouhá naučná stezka s patnácti zastávkami a informačními panely.

Rozsáhlá vodní hladina rybníka Velké Dářko nabízí kvalitní podmínky pro vodní sporty. Kromě koupání na písčitých plážích a projížďek na loďce zde k oblíbeným aktivitám patří windsurfing a jachting. Tradice vodních sportů zde sahá do 30. let minulého století. V současnosti se tu jezdí pět závodů celorepublikového významu ročně.

Velké Dářko je obklopeno nádhernou přírodou s rozsáhlými lesy (CHKO Žďárské vrchy) a mnoha příležitostmi rekreačního vyžití. Lesní asfaltové a přírodní cesty nabízí jízdu na horském kole; prostředí je vhodné i pro rekreační chůzi a běh.

Fotogalerie k rybníku Velké Dářko

Fotogalerie - Rybník Velké Dářko

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rybník Velké Dářko je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rybník Velké Dářko je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 103 lidí

Zděná velmi pěkně zařízená chata v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 700 m od rekreačního rybníku Velké Dářko (koupání, vodní sporty). Turistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1269

Útulně a pěkně zařízená chata v samostatné zahradě (pergola, posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 800 m od rekreačního rybníka Velké Dářko. Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1270
Rybník Velké Dářko ležící necelých 10 km severně od Žďáru nad Sázavou je největším rybníkem na Českomoravské vrchovině. Byl založen v 15. stol. původně jako zásobárna vody na pohon hamrů, dnes je vyhledávaným rekreačním střediskem. Kromě koupání je vyhledávan i pro windsurfing a jachting.

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Chalupa resp. zrekonstruované podkroví chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril, ohniště) leží v tiché ulici v malém městečku v atraktivní krajině CHKO Žďárské vrchy.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2255

Akceptované poukázky a asociace