Zobrazit na mapě

Rozhledna Nyklovice

Rozhledny

Rozhledna Nyklovice se nachází na kopci Horní les u obce Nyklovice mezi městy Svojanov a Bystřice v okrese Žďár nad Sázavou. Horní les je se svou nadmořskou výškou 774 nejvyšším bodem Svratecké hornatiny. Od roku 2002 na něm stojí téměř šedesátimetrový ocelový vysílač společnosti Eurotel, upravený na rozhlednu s vyhlídkovým ochozem. Ochoz se nachází 38 metrů nad zemí a vede k ní 201 schodů.

Tato rozhledna není první vyhlídkovou stavbou na vrcholu Horního lesa, neboť tento vrchol byl důležitý pro zeměměřiče už dříve; je dokumentováno že již roku 1824, zde královský vojenský zeměpisný ústav zřídil trigonometrický bod.  Je zdokumentováno, že i např. v roce 1918 zde stála měřičská věž, která zároveň sloužila jako rozhledna. Říkalo se ji Rakušanka a zanikla brzy po právě skončené první světové válce. Další věž s rozhlednou ve výšce 21 metrů na vrcholku Horního lesa stála v letech 1936 – 1954. V letech 1968 – 69 ji nahradila 38 metrů vysoká dřevěná triangulační věž, která byla odstraněna v roce 2000. O dva roky později zde firma Eurotel postavila již zmiňovanou telekomunikační věž s vyhlídkovým ochozem.

Rozhledna, která je otevřena od dubna do října a provozuje ji Obecní úřad v Rovečném. Z rozhledny uvidíte oblast Svratecké hornatiny a východní část Žďárských vrchů, Jeseníky, Kralický Sněžník i Krkonoše. 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rozhledna Nyklovice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rozhledna Nyklovice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 139 lidí

Rezervováno 16. 4.

Velmi pěkná chata k pronájmu se slunečnou terasou a saunou leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína) ve stráni u lesa nad říčkou na okraji malé chatové osady jen 5 km od hradu Svojanov.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2144

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s obytnou světnicí (kachlová kamna) leží na oploceném dvorku (vířivý sud, trampolína, posezení, gril) na návsi městyse pod hradem Svojanov.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2210
Rozhledna Nyklovice se nachází na kopci Horní les mezi městy Svojanov a Bystřice v okrese Žďár nad Sázavou. Rozhledna je z roku 2002 a je součástí ocelového vysílače. Po zdolání 201 schodů vám nabídne krásný výhled na Svrateckou hornatinu, Žďárské vrchy i dále. Dnešní rozhledna stojí na místě, kde bývala rozhledna již před sto lety.

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s terasou leží na okraji obce na neoploceném pozemku (gril, ohniště) a je součástí areálu Mostního vodního mlýna v blízkosti řeky Svratky.

3 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2303

Nápaditě zařízený rekreační objekt k pronájmu leží na oploceném pozemku statku na kraji obce a nabízí všestranné vyžití pro celou rodinu s kompletním bezbariérovým přístupem i zařízením.

0 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2211

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328

Prohlíželo 104 lidí

Rezervováno 16. 4.

Stylově zrekonstruovaná atraktivní chalupa s velmi pěkným interiérem a s kompletně bezbariérovým přízemím v oplocené zahradě (stolní tenis, posezení, gril) s okolím vhodným k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1409

Prohlíželo 136 lidí

Pěkně a účelně zařízená chalupa s uzavřeným dvorkem (posezení) a zahradou (stolní tenis, petangue, posezení, ohniště) leží v tiché části obce jen 1,5 km od místního koupaliště a 7 km od města Polička.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1265

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Akceptované poukázky a asociace