Zobrazit na mapě

Propast Macocha

Propast Macocha je největší atrakcí Moravského krasu. Je hluboká 138,5 m, 174 m dlouhá a 74 m široká. Je největší propastí svého druhu („light hole“ – tedy propast, jejíž dno je ve dne ozářeno slunečním světlem) u nás i ve střední Evropě. Vznikla propadnutím stropu velké podzemní dutiny; dno dodnes částečně pokrývá suť.

Propast je opředena mnoha pověstmi. Nejznámější je o zlé maceše, která tam chtěla svrhnout nevlastního syna, ale rozlícení vesničané svrhli ji. V roce 1723 do propasti jako první sestoupil mnich minoritského kláštera Lazar Schopper, čímž byla zahájena dlouhá řada odvážných činů nadšenců i skutečných badatelů, kteří s nasazením vlastních životů odhalovali krok za krokem tajemství Macochy. Ve stěnách propasti jsou vchody do několika jeskyní.

Macocha byla turisticky zpřístupněna vybudováním horního a dolního můstku. Dnem propasti protéká říčka Punkva a napájí dvě jezírka; horní jezírko je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora, dolní jezírko je ukryto mezi skalami a je hluboké přes 49 metrů. Punkva vzniká v Macoše soutokem celé řady zdrojnic a dále protéká Punkevními jeskyněmi. Během její prohlídky se ocitnete na samém dně Macochy.

Macocha je rovněž napojena na trasu naučné stezky Macocha, která začíná u stylového hotelu Skalní mlýn, kde je informační centrum nabízející mj. možnost rezervace vstupenek na prohlídky Amatérské jeskyně. Propast Macocha jako nejznámější propast ČR láká ročně statisíce turistů.

Fotogalerie - Propast Macocha

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Propast Macocha je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Propast Macocha je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 100 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514

Dnes zobrazeno 20x

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101
Propast Macocha je největší atrakcí Moravského krasu a je největší a nejznámější propastí v ČR. Vznikla propadnutím stropu velké podzemní dutiny. Ve stěnách propasti jsou vchody do několika dalších jeskyní. Macocha je turisticky zpřístupněna vybudováním horního a dolního můstku. Dnem propasti protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Dále protéká Punkevními jeskyněmi a láká statisíce turistů ročně.

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Dnes zobrazeno 9x

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Prohlíželo 99 lidí

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Chalupa resp. zcela samostatná stylově zrekonstruovaná část chalupy (vejmínek) v centru obce Luleč na úpatí Drahanské vrchoviny s možností krásných výletů v okolí Vyškovska a Moravského krasu.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chalupy: 1608

Akceptované poukázky a asociace