Zobrazit na mapě

Přírodní památka Panská skála

Přírodní zajímavosti

Mezi Práchní a Kamenickým  Šenovem se nachází čedičový vrch vulkanického původu. Na místě lomu z 18.století byla těžbou odkryta stěna, která se skládá ze sloupů čediče s výškou přes deset metrů. Pro svůj tvar, který připomíná píšťaly, se mu říká varhany. V blízkosti Panské skály je malé, ale velmi hluboké jezírko. Z vrcholu skály je překrásný výhled do okolní krajiny.

Panská skála je nejstarší geologickou rezervací u nás a je chráněnou památkou. Pro svůj romantický a nevšední vzhled je velmi oblíbeným cílem turistických výletů.

Snad nejvíce se toto místo zapsalo do povědomí tím, že zde byly natáčeny některé scény z mnoha generacemi oblíbené pohádky Pyšná princezna. Na úpatí skály byl v 18. století postaven Mariánský sloup. Skalní útvar je pravidelně udržován a zbavován náletových dřevin, aby jeho unikátní vzhled byl zachován. 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Přírodní památka Panská skála je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Přírodní památka Panská skála je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (venkovní posezení, gril) leží u potoka v krásné malé obci v atraktivní krajině Lužických hor nedaleko od NP České Švýcarsko.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2399

Kvalitně zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, pergola, gril, ohniště) na okraji obce na malebném místě u lesa v atraktivní krajině Lužických hor.

3 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2044
Mezi Práchní a Kamenickým  Šenovem se nachází čedičový vrch vulkanického původu. Na místě lomu z 18.století byla těžbou odkryta stěna, která se skládá ze sloupů čediče přes deset metrů vysokých.  Pro svůj tvar, který připomíná píšťaly, se mu říká varhany.

Zcela nová stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu se zastřešenou terasou a oplocenou zahradou leží v malé obci v přitažlivé oblasti severních Čech na Českolipsku s celou řadou možností k výletům.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2332

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebné lokalitě u lesa na okraji obce jen 200 m Lesního rybníku s možností krásného přírodního koupání a občerstvení.

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1661

Pěkně a účelně zařízená velká chalupa (společenská místnost, sauna) k pronájmu s rozsáhlým pozemkem (gril, ohniště) leží na samotě nedaleko lesa mezi Lužickými horami a Českým Švýcarskem.

3 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 23100

Velká turistická chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, volejbalové hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) v naprostém soukromí, obklopena jen přírodou Lužických hor.

15 ložnic / max 52 osob
číslo chalupy: 2170

Mimořádně atraktivní roubená chalupa v oplocené zahradě (vířivka, trampolína, posezení, vyžití pro děti) leží na polosamotě na kraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Českého Švýcarska.

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1844

Stylová kvalitně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína, terasa) na polosamotě na okraji obce v turisticky přitažlivé krajině národního parku České Švýcarsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1845

Akceptované poukázky a asociace