Zobrazit na mapě

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla postavena za účelem přeměny přebytkové energie v síti na energii potřebnou ve špičkách. To se děje přečerpáváním vody z dolní nádrže do horní v době přebytku energie a naopak výrobou energie turbínovým režimem v době její potřeby. Celé zařízení této elektrárny je umístěno v podzemí a tak na povrchu je kromě nádrží jen správní budova. Dlouhé Stráně jsou zajímavostí, která je jednou z nejvíce navštěvovaných v Jeseníkách. Stavba elektrárny započala v roce 1978. Ta byla však několikrát přerušována a tak spuštěna do provozu byla teprve v roce 1996. Elektrárna Dlouhé Stráně je považována za jeden ze sedmi divů České republiky.

Exkurze elektrárny Dlouhé Stráně včetně výjezdu k Horní nádrži, která byla vybudována na horském masívu Mravenečníku ve výšce 1350 m. n. m. zabere až 4 hodiny. Prohlídku elektrárny Dlouhé Stráně doporučujeme pro velký zájem rezervovat v předstihu několika dnů.

Z Horní nádrže elektrárny je krásný výhled na celé panorama Jeseníků včetně jejich nejvyšší hory Pradědu.

Fotogalerie - Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 24x

Malá dřevěná jednoduše zařízená chata k pronájmu v oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) v rekreační obci u řeky v krásné pro turisty přitažlivé krajině Jeseníků jen 400 m od místního ski areálu.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1453a

Malá dřevěná jednoduše zařízená chata k pronájmu na oploceném pozemku v rekreační obci u řeky v krásné pro turisty a cykloturisty přitažlivé krajině Jeseníků jen 400 m od místního skiareálu.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1453b
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je unikátní vodní elektrárna na říčce Divoká Desná v Jeseníkách. Toto monumentální dílo se v roce 2005 zařadilo mezi sedm největších divů České republiky po boku hradu Karlštejn, Pražského hradu nebo zámku Hluboká.

Prohlíželo 127 lidí

Luxusně zařízená chalupa k pronájmu s bazénem, infrasaunou, terasou (vířivka, posezení, krb) a výhledem na panorama Jeseníků leží na částečně oploceném pozemku v okrajové části horské obce.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2075

Velká turistická jednoduše zařízená chata k pronájmu se 2 společenskými místnostmi (kulečník) leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště) v malebném prostředí horské obce přímo pod lesem.

9 ložnic / max 32 osob
číslo chaty: 2061

Pěkná moderní novostavba rekreačního domu k pronájmu se saunou a zahradou (zastřešená terasa, gril, ohniště) leží nedaleko lesa v malebné horské rekreační obci pod Červenohorským sedlem.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 23104

Dnes zobrazeno 21x

Mimořádně pěkná chata s terasou ve velké zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, ruské kuželky) v atraktivní turisticko-rekreační oblasti obklopené lesy jen 300 m od místního ski areálu.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 0665

Nová mimořádně atraktivní stylově zařízená roubená chalupa na neoploceném pozemku (bazén, trampolína, posezení, gril, dětský koutek) leží v okrajové části obce jen 3 km od termálního koupaliště.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1636

Nová zcela samostatná přístavba chaty k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa, gril, ohniště) u horského potoka a lesa na okraji rekreační obce přímo na turistické stezce vedoucí na Praděd.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2375

Akceptované poukázky a asociace