Zobrazit na mapě

Poutní kostel Neratov

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie je zasazen v nádherné krajině Orlických hor nad malou horskou osadou Neratov v blízkosti česko-polské hranice.

Dnešní podobu získal kostel v roce 1723. Byl postaven na místě původně dřevěného kostelíku, který byl také několikrát přestavován. Architekt kostela je neznámý. Mohl jím být však sám stavitel Carl Antoni Reina, který při stavbě kostela spadl z lešení a zahynul. Dle pověsti pak jeho duch v kostele strašil.

Krutý osud stihl kostel Neratov na konci druhé světové války. Kostel byl zasažen protitankovou střelou vojákem Rudé armády. Následný požár zničil střechu, dřevěné schodiště, vzácný hodinový stroj i zvon. O kostel se dále nikdo nestaral a tak na konci 50. let se zřítily promáčené klenby. Kostel tak byl odsouzen k demolici. K té však naštěstí nedošlo.

V roce 1989 byl kostel zapsán na seznam kulturních památek. Od roku 1990 se pak píše příběh obnovy kostela. Už v roce 1990 se zde konala první pouť. O dva roky později vzniklo Sdružení Neratov, které se obnově kostela věnuje.

Návštěva kostela Neratov je pěkná zastávka při turistickém putování po Orlických horách. Kromě obnoveného průčelí, věže a hodin, návštěvníky zaujme netradiční prosklená střecha, která byla zbudována v roce 2007 jako součást obnovy kostela.

Z osady Neratov vedou turistické stezky na hřeben Orlických hor, odkud lze např. zamířit na rozhlednu na Anenském vrchu, k dělostřelecké tvrzi Hanička nebo na nejvyšší horu Orlických hor na Velkou Deštnou.

Fotogalerie - Poutní kostel Neratov

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Poutní kostel Neratov je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Poutní kostel Neratov je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu s terasou leží v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

0 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 2244
Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl ještě nedávno odsouzen k zániku. Díky místnímu sdružení však byl kostel obnoven a stal se vyhledávanou zastávkou při putování turistů po Orlických horách.

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu se nachází v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2245

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Nová kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, mini kulečník a stolní fotbálek) leží na neoploceném pozemku (trampolína, pergola, krb, ohniště) v horské obci v srdci Orlických hor.

2 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2078

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Dnes zobrazeno 9x

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Akceptované poukázky a asociace