Zobrazit na mapě

Pivnická rokle

Všichni, kdo už Pivnickou rokli navštivili, říkají, že se jedná o jednu z nejkrásnějších přírodních zajímavostí v České republice. Přesto není Pivnická rokle veřejnosti příliš známa. A není divu. Do unikátního 1,5 km dlouhého skalnatého kaňonu nevede žádná oficiální turistická nebo naučná stezka. Na mapě není rokle téměř zakreslena.

Pivnická rokle se nachází v okrese Chrudim v přírodní oblasti Toulovcovy Maštale nedaleko obce Zderaz. Někdy se jí také říká český Grand Canyon. Pivnická rokle byla v roce 1998 vyhlášena za přírodní památku. Při návštěvě tohoto překrásného kaňonu můžete obdivovat nejen skalní útvary všemožných tvarů, ale i chráněné živočichy (např. vzácného mloka skrvrnitého) a rostliny.

Původ jména Pivnická rokle není znám. Existuje několik verzí, jak název vznikl. Nejpravděpodobnější je asi verze, že při průchodu roklí je cítit chladný vzduch připomínající teplotu sklepa.

Kudy a kdy se do Pivnické rokle vydat? Nejvhodnějším výchozím místem je obec Zderaz. Sem můžete přijet autem, ale jede sem i autobus. Z obce Zderaz pak sledovat žlutou turistickou stezku směr Dolany. Cesta vede mezi poli až k lesu. Lesem pak pokračovat stále po žluté až k turistickému rozcestníku, kde je šipka do Pivnické rokle. Dále do rokle již žádná značená stezka nevede. Vstup do rokle vypadá zcela nenápadně. Jedná se o zalesněné údolí, kterým pomalu protéká Pivnický potok. Brzy se však začnou objevovat první skalní útvary. Soutěska se bude postupně zužovat, až se objeví větvení, kde se nachází skalní tunel a jeskyně. Rokle se zde rozděluje do dvou ramen. Lepší variantou je vydat se nejprve do pravého ramene. To je kratší a slepé. Poté se vrátit zpět na křižovatku a pokračovat ramenem levým. Zde nás čeká teprve to pravé dobrodružství. Levé rameno soutěsky je místy jen 50 cm široké a pro jeho zdolání je třeba zvládnout několik skalních stupňů. K jejich překonání slouží žebříky a schůdky. Ty však na některých místech chybějí, protože byly odplaveny velkou vodou. Je pak už tedy na každém, jak si najde cestu mezi skálami a naplavenými větvemi dál. Po asi 1 km je pak třeba z rokle vylézt do prudkého kopce zpět na turistickou stezku a po ní se vrátit do obce Zderaz. Téměř celý průchod roklí vede v řečišti Pivnického potoka. Návštěvu rokle tak lze doporučit především za suchého počasí v létě, kdy je menší stav vody.

Výlet do Pivnické rokle lze spojit s návštěvou skalních pískovcových obydlí v obci Zderaz.

Fotogalerie - Pivnická rokle

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Pivnická rokle je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Pivnická rokle je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304

Mimořádně atraktivní bezbariérová chata s krytou terasou, hernou, hřištěm, půjčovnou jízdních kol na kraji chatové osady u lesa v nádherné lokalitě přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1108
Oáza plná divoké a nespoutané přírody - to je Pivnická rokle. Výlet sem je skutečným turistickým dobrodružstvím.

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Prohlíželo 116 lidí

Rezervováno 26. 3.

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou a velkou zastřešenou terasou (zapuštěný bazén, vířivka, infrasauna, posezení, gril) v malé obci v kouzelné krajině severní Vysočiny.

7 ložnic / max 19 osob
číslo chalupy: 2342

Dnes zobrazeno 11x

Pěkná jednoduše zařízená chalupa ve velké neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na kouzelné polosamotě u lesa v krásné přírodě severní části Žďárských vrchů jen 20 km od historického města Polička.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0869

Luxusní chalupa k pronájmu s wellness (vířivka, sauna), hernou (kulečník, stolní fotbálek), terasou (koupací sud, stolní tenis, posezení, gril) leží na neoploceném pozemku (trampolína) na okraji obce.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 2129

Velká účelně zařízená chalupa v oplocené zahradě (posezení, ohniště, trampolína) na kraji obce v malebné krajině Žďárských vrchů jen 1,5 km od přírodního koupání. Ideální k turistice.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1266

Akceptované poukázky a asociace