Zobrazit na mapě

Památník 1. vyrobené kostky cukru Dačice

Turistické zajímavosti

Dačicích byla roku 1843 v cukrovarnické rafinerii vyrobena první kostka cukru. Vynálezcem této zajímavosti byl Jakub Kryštof Rad tehdejší ředitel rafinérie. Jeho příchodem podnik velice získal. Rad nechal rozšířit a zmodernizovat výrobu a zvětšit výrobní prostory. Zavedl také do výroby nové výrobky, aby lépe využil produkty rafinérie, takže se v Dačicích začalo vyrábět kandované ovoce, cukrovinky a čokoláda.

Na nápad vyrábět cukr v menším tvaru přivedla ředitele Rada jeho manželka Juliana. Hospodyňkám tak odpadlo namáhavé štípání homolí. Na památku tohoto slavného počinu stojí v Dačicích před kostelem socha kostky cukru z žuly.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Památník 1. vyrobené kostky cukru Dačice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Památník 1. vyrobené kostky cukru Dačice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Atraktivní v moderním stylu zařízená chalupa se stylovou obytnou místností a infrasaunou se zcela uzavřeným dvorem (vířivka, posezení, krb, zahradní kuchyňka, stolní tenis) v malé obci.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1520

Dnes zobrazeno 11x

Romantická chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (bazén, stolní tenis, pergola, ohniště) leží na okraji malé obce na rozhraní mezi Českou Kanadou a Vysočinou jen 9 km od historického města Telč.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1744
V Městském muzeum v Dačicích je celá jedna expozice věnovaná historii výroby cukru v tomto regionu. U kostela Svatého Vavřince stojí žulová kostka cukru jako památka na ředitele rafienerie J. K. Rada, který vynalezl kostkový cukr.

Dnes zobrazeno 9x

Nový stylově zařízený samostatný apartmán (studio) v oploceném areálu v zadní části nově zrekonstruované zemědělské usedlosti v malebné krajině jižní Vysočiny jen 3 km od historického města Telč.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 1568

Dnes zobrazeno 9x

Pěkná prostorná chalupa k pronájmu s velkou oplocenou zahradou (pergola s posezením, gril, ohniště) leží v malé obci u hranic s Rakouskem v malebné krajině poblíž přírodního parku Česká Kanada.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2249

Pěkně zařízená chalupa resp. zcela samostatná část chalupy s oplocenou zahradou (terasa, ohniště) v malé vesničce uprostřed malebné krajiny České Kanady a je ideální pro cykloturistickou dovolenou.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1656

Útulný zcela samostatný vejmínek k pronájmu s uzavřeným dvorem (terasa s posezením, gril) je součástí bývalé zemědělské usedlosti a leží v lukrativní oblasti na rozhraní České Kanady a Vysočiny.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2394

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s uzavřeným dvorem (bazén, trampolína, stolní tenis) s bohatým zábavně-relaxačním vyžitím (společenská místnost s krbem, sklípek s posezením, vířivka, sauna).

5 ložnic / max 24 osob
číslo chalupy: 2311

Dnes zobrazeno 8x

Kvalitně zařízená moderní novostavba chaty k pronájmu na okraji obce se zahradou a bohatým zábavně-relaxačním zázemím (wellness zóna, zapuštěný bazén, pergola, gril, ohniště a vyžití pro děti).

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 2355

Akceptované poukázky a asociace