Zobrazit na mapě

Památná Bratrská lípa

Přírodní zajímavosti

Kunvald ležící nedaleko Žamberka je spjatý s historií evangelické církve Bratrská jednota, která právě zde byla založena v polovině 15. století. O sto let později byla ve středu Kunvaldu vysazena památná Bratrská lípa.

Jedná se o lípu srdčitou, která je unikátní nejen svým stářím, ale také svým tvarem. Vznikla srůstem tří proutků, které byly vysazeny jako symbol víry, lásky a naděje. Bohužel v roce 1930 ničivá vichřice odlomila jeden z kmenů. I tak je tvar lípy stále velmi zajímavý a netypický. Nejširší místo kmene má obvod neuvěřitelných 780 centimetrů a výška lípy je dvacet pět metrů. Stáří stromu je více než 450 let. Zajímavostí je, že dřevo z odlomeného kmene lípy bylo využito na vyřezání kalicha a misky pro Bohoslužby znovuobnovené místní Jednoty bratrské.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Památná Bratrská lípa je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Památná Bratrská lípa je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 105 lidí

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298
Velkým zážitkem bude shlédnutí památné Bratrské lípy v Kunvaldu. Její kmen má obvod téměř osm metrů a má velmi neobvyklý tvar vzniklý srůstem několika proutků. Podle pověsti byla lípa vysazena na místě, kde si českobratrští vyhnanci nabírali na památku trochu rodné země před svým odchodem z Čech.

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Prohlíželo 111 lidí

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Dnes zobrazeno 15x

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu se saunou a hernou (stolní tenis, stolní fotbálek, výčepní pult) v oplocené zahradě (bazén, hřiště, terasa) v klidné části obce jen 6 km od přehrady Pastviny.

4 ložnice / max 21 osob
číslo chalupy: 1371

Akceptované poukázky a asociace