Zobrazit na mapě

Národní park Podyjí

Přírodní zajímavosti

Národní park Podyjí je nejmenším národním parkem v České republice. Co se však týká výskytu druhů rostlin, jedná se o nejbohatší území v naší zemi. Má rozlohu šedesát tři kilometrů čtverečních a ochrana byla vyhlášena v roce 1994. Krajina národního parku je mimořádně zachovalá a je zcela neobydlená, bez velkých zásahů člověka.

Jedná se o kaňonovité údolí řeky Dyje o délce čtyřicet kilometrů. Návštěvníci zde najdou romantické meandry, skalnaté svahy a zdravé lesy. Žije zde mnoho druhů vzácných živočichů a rostou tu některé ojedinělé rostliny, které není možné najít na žádném jiném místě ve střední Evropě. Kvůli ochraně této vzácné flóry je nutné, aby návštěvníci neopouštěli vyznačené cesty.

V samém srdci národního parku se nachází vinice Šobes, která je jednou z nejstarších vinic v Evropě. Vinice leží v nižší nadmořské výšce na prosluněném jižním svahu a zároveň je ze severozápadu i severovýchodu chráněna proti větru. Takové podmínky jsou ideální pro růst hroznů ze kterých se vyrábí Šobeské víno, jenž je možné ochutnat přímo ve stánku na vinici Šobes.

Najdeme zde i zříceninu hradu Nový Hrádek, z jehož vyhlídky je krásný pohled do hlubokého dyjského kaňonu s údolními nivami a spletitě meandrující řekou. Kromě vyhlídky je zde i možnost prohlídky interiéru samotné zříceniny.

Na Mašovické střelnici a Havranickém vřesovišti je pak možné se setkat s jedenácti divokými koňmi, kteří svou přítomností pomáhají s údržbou a brání zarůstání Národního parku Podyjí. Divokým koním se zde velmi dobře daří, o čemž vypovídá i to, že v roce 2019 zde klisny přivedly na svět 9 hříbat.

Procházkami po turistických stezkách v Podyjí se dostaneme i na několik krásných vyhlídek. Mezi ty nejkrásnější patří například Mniszkův kříž, odkud je nádherný výhled na vranovský zámek. Na rakouské straně je to například vyhlídka Maxplateau, která nabízí výhled na hrad a městečko Hardegg, řeku Dyji a skalní amfiteátr Hardeggských skal. Hradišťské terasy u Znojma nabízí výhledy do údolí Dyje na Znojemskou přehradu nebo historickou část města Znojma. Na Hradišťských terasách najdeme i nejpůsobivější vyhlídku skalní ostrožnu s kaplí sv. Eliáše.

 

 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Národní park Podyjí je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Národní park Podyjí je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 95 lidí

Rezervováno 17. 4.

Kompletně zrekonstruovaná velmi pěkná chalupa k pronájmu s neoplocenou zahradou (pergola, vířivka, gril, ohniště) v atraktivním jihomoravském regionu nedaleko NP Podyjí a Vranovské přehrady.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2010

Rezervováno 17. 4.

Velmi pěkně zrekonstruovaná chalupa s uzavřeným dvorkem (posezení, gril, ohniště) leží v centru vinařské obce v atraktivní cykloturistické oblasti nedaleko historického města Znojma a NP Podyjí.

4 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 1902
Národní park Podyjí leží na území u česko-rakouských hranic. Vzhledem k velkému výskytu chráněných rostlin je možné se v parku pohybovat jen po vyznačených turistických stezkách. Jsou zde i cyklostezky, takže je možné projet národním parkem Podyjí na kole.

Mimořádně atraktivní chalupa s prostornou společenskou místností, sklepní vinárnou a wellness leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, trampolína, gril, posezení) jen 15 km od Vranovské přehrady.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 1901

Prohlíželo 157 lidí

Zcela samostatná levá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112a

Zcela samostatná pravá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112b

Samostatný jednoduše zařízený apartmán ve druhém patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1805b

Samostatný jednoduše zařízený apartmán v prvním patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1805a

Kvalitně zařízený samostatný apartmán s terasou v malém apartmánovém domě v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis) v těsné blízkosti řeky Dyje jen 9 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1003c

Akceptované poukázky a asociace