Zobrazit na mapě

Muzeum Jaroslava Haška

Muzea

Město Lipnice nad Sázavou je úzce spjato s autorem slavného Švejka Jaroslavem Haškem (1883 Praha – 1923 Lipnice nad Sázavou), který zde prožil poslední léta života. Tento spisovatel, novinář, legionář, anarchista, tulák i pivař Hašek se sem odstěhoval v r. 1921 na radu svých přátel.

Hašek nejdřív bydlel v tehdejší hospodě U Invaldů, ale později si ve městě pod hradem koupil domek. Zde vedle povídek napsal i druhý a třetí díl Švejka a část dílu čtvrtého, který již nedokončil.

Dnes je v domě zřízeno Haškovo muzeum neboli památník Jaroslava Haška. Spisovatel zemřel 3. ledna 1923 ve věku 40 let a je pochován v rohu místního hřbitova. S Haškem se setkáte i na dalších místech Lipnice. Starší pomník například stojí pod hradním schodištěm v rohu náměstí, hned naproti hostinci U České koruny, který vlastní spisovatelův vnuk Richard Hašek.

V r. 2008 byla postavena nedaleko hřbitova socha Haška v nadživotní velikosti. Od r. 1959 se koná na jeho počest festival humoru a satiry s příznačným názvem Haškova Lipnice.

Památník Jaroslava Haška je otevřen v květnu a říjnu pouze o sobotách a nedělích. V měsících červnu, červenci, srpnu a září je otevřen denně mimo pondělí. Mimo tuto dobu se lze na prohlídce domluvit na OÚ v Lipnici nad Sázavou.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Muzeum Jaroslava Haška je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Muzeum Jaroslava Haška je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Dnes zobrazeno 21x

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718
Muzeum Jaroslava Haška nalezneme v městě Lipnice nad Sázavou, které je s tímto autorem slavného Švejka úzce spjato, neboť zde spisovatel prožil poslední léta života a je pochován na místním hřbitově. Ve městě se nachází i jeho památník a socha v nadživotní velikosti.

Dnes zobrazeno 15x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Dnes zobrazeno 13x

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Dnes zobrazeno 32x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Dnes zobrazeno 11x

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

Akceptované poukázky a asociace