Přírodní zajímavosti

Makyta (923 m. n. m.) je nejmohutnější horou pohoří Javorníky na jejich české straně. Na vrcholu je významná křižovatka turistických cest a dřevěný altán pro odpočinek turistů. Výletníci zde také mohou udělat záznam do vrcholové knihy, která je zde uložena. Vede tudy také trasa naučné stezky Javornický hřeben. Těsně pod vrcholem pramení řeka Senice.

Dříve byla na vrcholu Makyty veřejnosti přístupná dřevěná rozhledna, ta ale byla v minulosti poškozena a již nebyla obnovena. Kvůli vzrostlým stromům a bujné vegetaci je výhled z vrcholu jen velmi omezený. Na cestě k vrcholu míjí turisté několik studánek s prameny lahodné horské vody. Na severní stráni se rozkládá stejnojmenná přírodní rezervace.

Ze slovenských hor přecházejí přes Makytu u nás vzácné druhy velkých šelem. Jedná se o vlky, medvědy nebo rysy.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Makyta je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Makyta je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 117 lidí

Pěkně zařízená malá vesnická chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) se nachází na kraji obce v malebné na lesy bohaté beskydské krajině jen 200 m od místního koupaliště.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1665

Účelně zařízená chalupa se společenskou místností (stolní tenis) v oplocené zahradě (altán, posezení, ohniště, vyžití pro děti) v údolí Černého potoka na turistické stezce vedoucí na hřeben Javorníků.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1830
V pohoří Javorníky na hranicích České a Slovenské republiky leží vrchol Makyta. Je bohatě porostlý jedlobukovými lesy a žije zde mnoho živočichů včetně několika chráněných druhů. Právě díky tomu se Makyta nachází v prvním pásmu chráněné krajinné oblasti Moravskoslezské Beskydy. Výlet na Makytu je spíše pro zdatnější turisty, neboť cesta k vrcholu, je poměrně strmá.

Velmi pěkně zařízená valašská chalupa v částečně oplocené zahradě (vířivka, terasa s posezením, ohniště, gril) v malé tiché obci pod lesem jen 800 m od krásného koupaliště. Turistika. Cykloturistika.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1474

Nově zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku na horském zalesněném hřebeni v chatové oblasti turistického a lyžařského střediska v těsné blízkosti sjezdovek i turistických tras.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0834

Jednoduše zařízená chata leží na neoploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) v horách na překrásném místě zcela na samotě ve stráni poblíž lesa s výhledem na beskydské panorama.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 2281

Rezervováno 18. 4.

Velmi pěkná vkusně zařízená chata k pronájmu s krbem na neoploceném pozemku (pergola s posezením) na malebném místě pod lesem v blízkosti řeky a cyklostezky Bečvy.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1631

Pěkně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (pergola, krb, gril) v malebné valašské lokalitě nedaleko lesa v atraktivní turistické oblasti Javorníků (Kohútka, Velký a Malý Javorník).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2002

Stylová nově zrekonstruovaná valašská chalupa v neoplocené zahradě (trampolína, dětský koutek, posezení, ohniště) na kraji obce u lesa jen 100 m od krásného přírodního koupaliště.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 0947

Akceptované poukázky a asociace