Zobrazit na mapě

Loutkářské muzeum Chrudim

Muzea

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi bylo otevřeno v r. 1972. Základem muzejních sbírek se stala soukromá sbírka Prof. PhDr. Jana Malíka (1904 -1980), neúnavného nadšence loutkářského života. Díky jeho iniciativě darovala muzeu loutky i jednotlivá národní centra mezinárodní loutkářské organizace UNIMA a i dnes je sbírka stále doplňována exponáty z celého světa.

V muzeu mají vedle loutek své místo i scénické návrhy a makety, kulisy, plakáty a programy, fotografie, zvukové záznamy a videozáznamy, tiskoviny, … a odborná knihovna. Muzeum tak shromažďuje a široké veřejnosti zpřístupňuje doklady o vývoji českého i světového loutkového divadla.

Prvním a zpočátku jediným sídlem muzea se stal nádherný renesanční dům zvaný Mydlářovský, který postavil chrudimský měšťan Matěj Mydlář (povoláním mydlář a svíčkař) v letech 1573-1576. Dům byl třípatrový a má ve svém průčelí ve dvou patrech lodžii o pěti obloucích. Zábradlí galerie v prvním poschodí má bohatou figurální výzdobu. Matějův syn Daniel nechal k domu přistavět dvojvěží v podobě minaretu.

Po otevření získalo muzeum i dva sousední domy; mohlo tak dojít k jejich propojení a rozšíření výstavních prostor a dalších aktivit pro návštěvníky. Koncem roku 2009 došlo k vybudování výtahu a tím k umožnění bezbariérového vstupu do muzea. Muzeum je otevřeno celoročně.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Loutkářské muzeum Chrudim je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Loutkářské muzeum Chrudim je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkná novostavba chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa, gril) leží na okraji obce v malebné krajině Železných hor jen 4 km od vodní nádrže Seč (koupání, vodní sporty).

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2341

Velmi pěkná chata k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, terasa s posezením, ohniště) v chatové rekreační osadě jen 400 m od vodní nádrže Seč (koupání, rybaření) v malebné krajině CHKO Železné hory.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chaty: 1558
Muzeum loutkařských kultur Chrudim bylo otevřeno v roce 1972 a nabízí návštěvníkům obrovské množství exponátů, které vypovídají o vývoji českého i světového loutkového divadla. Sídlem muzea se stal nádherný renesanční dům zvaný Mydlářský s arkádami a dvojvěžím v podobě minaretu.

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, vířivka, gril) v malé obci v blízkosti CHKO Železné hory a s mnoha možnostmi k výletům (přehrada Seč, zámek Žleby).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1560

Nápaditě a kvalitně zařízená chata k pronájmu s wellness (vířivka, infrasauna) a terasou leží ve velké oplocené zahradě (krb, ohniště, bohaté vyžití pro děti) v malé klidné osadě v Železných horách.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2340

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, stolní fotbal) v oplocené zahradě (zastřešený bazén, hřiště, posezení, ohniště) v malé vesničce jen 4 km od přehrady Seč.

4 ložnice / max 15 osob
číslo chalupy: 1559

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Velmi atraktivní luxusní chalupa k pronájmu se stylovou společenskou místností na velkém neoploceném pozemku (bazén, hřiště, stolní tenis, vyžití pro děti) v těsné blízkosti skanzenu na Veselém kopci.

6 ložnic / max 16 osob
číslo chalupy: 0738

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304

Akceptované poukázky a asociace