Zobrazit na mapě

Lipnice nad Sázavou

Lipnice nad Sázavou je obec ležící 12 km západně od Havlíčkova Brodu. K městu patří mohutný gotický hrad, jehož dvouvěžová silueta je dominantou kraje. První písemná zmínka o malé obci Lipnice pochází z roku 1226, ale ta „dnešní“ Lipnice byla založena až s hradem na počátku 14. století. Historie města byla neoddělitelně spjata s hradem. Také proto bylo město velmi poničeno za třicetileté války, kdy byl hrad dobýván. Později význam městečka upadal a v roce 1869 společně s hradem městečko vyhořelo.

Dnes je Lipnice nad Sázavou významným turistickým cílem. Město je úzce spjato s autorem slavného Švejka Jaroslavem Haškem, který zde prožil poslední léta života. Lipnice nabízí nádherné výhledy do okolí, historii a kulturu; k nejznámějším místním akcím patří Haškova Lipnice, festival humoru a satiry, a Rocková Lipnice.

V okolí Lipnice najdete triptych Národního památníku odposlechu na stěnách místních lomů, takže směrovky dovedou poutníka postupně k jednotlivým lomům a Ústům pravdy, Zlatým očím a Bretschneidrově uchu.

Fotogalerie - Lipnice nad Sázavou

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Lipnice nad Sázavou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Lipnice nad Sázavou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Dnes zobrazeno 19x

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718
Lipnice nad Sázavou je obec 12 km od Havlíčkova Brodu. Dominantou obce je mohutný gotický hrad stejného jména ze 14. století. Ve městě prožil poslední léta života spisovatel Jaroslav Hašek; na jeho počest se zde každoročně koná festival Haškova Lipnice. Nedaleko Lomnice jsou lomy se zajímavým Národním památníkem odposlechu.

Dnes zobrazeno 15x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Dnes zobrazeno 15x

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Dnes zobrazeno 29x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Dnes zobrazeno 10x

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

Akceptované poukázky a asociace