Zobrazit na mapě

Lanovka na Ještěd

Turistické zajímavosti

První plán na výstavbu lanovky na Ještěd existoval již v roce 1924. Nebyl však realizován a výstavba lanové dráhy pak započala v roce 1932 a již za rok 27. června 1933 byl slavnostně zahájen provoz. Byla to po lanovce na Černou horu, druhá visutá lanovka u nás. Délka trati byla přes 1100 metrů a jízda trvala 5 minut. Do protilehlých kabin se vešlo 33 osob.

V průběhu rekonstrukce (1970 - 1975) byla dráha lanovky prodloužena a byla zvýšena její rychlost. Za rok se lanovkou přepraví až 250 tisíc návštěvníků.

Na vrcholu Ještědu můžete obdivovat nádherný kruhový výhled do širokého okolí. Před stále vanoucím silným větrem se pak můžete schovat do restaurace v unikátní televizní věži a ochutnat úžasné palačinky nebo zmrzlinové poháry. A pak zase visutou kabinovou lanovkou, o které se říká, že patří mezi nejkrásnější lanovky u nás, zpátky do Liberce.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Lanovka na Ještěd je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Lanovka na Ještěd je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Účelně a pěkně zařízená poloroubená chalupa se zahradou (posezení, gril) na kraji malé obce ležící přímo pod horou Ještěd jen 200 m od koupaliště a jen 10 km od centra Liberce. Turistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0844

Prohlíželo 93 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tichém horském prostředí v blízkosti pouze několika málo dalších chat jen 7 km od centra Liberce (aquapark Bybylon).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1849
V části Liberce Horní Hanychov najdou návštěvníci města stanici lanové dráhy na Ještěd. V současné podobě lanovka funguje od roku 1975, kdy byla nově otevřena po rozsáhlé rekonstrukci a přestavbě, která trvala pět let. 

Dnes zobrazeno 20x

Stylová roubená chalupa s velkou terasou (posezení, gril) leží na velmi pěkném místě ve stráni pod lesem v tiché malé obci v malebné oblasti v Podještědí jen 800 m od místního koupaliště.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1937

Vkusně a moderně zrekonstruovaná roubená chalupa k pronájmu se stylovým obytným pokojem leží na neoploceném pozemku (pergola s posezením, gril, ohniště) v malebné krajině Podještědí.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2228

Poloroubená místně typická chalupa k pronájmu leží na částečně oploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) v klidné části obce jen 2,5 km od přehrady Fojtka (koupání) a jen 10 km od Liberce.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 0924

Velmi pěkná chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (stolní tenis, posezení, ohniště) pod lesem na okraji obce s možností využití víceúčelového hřiště v kouzelném prostředí Jizerských hor.

4 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2336

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril) v romantickém lesnatém prostředí Jizerských hor jen 600 m od rozhledny Slovanka a jen 400 m od ski areálu Severák.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1447

Dnes zobrazeno 17x

Kvalitně zařízená chalupa se saunou a zahradou (bazén, posezení, ohniště) na kraji horské rekreační osady u lesa v samém srdci Jizerských hor jen 1,5 km od lyžařského střediska Severák.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 1033

Akceptované poukázky a asociace