V Orlických horách nedaleko města Žamberk leží obec Kunvald, která je považována za kolébku Jednoty bratské. Jednota bratrská byla založena právě zde v roce 1457.

Kunvald byl založen ve 13. století na obchodní stezce do Kladska. Jeho prvními obyvateli byli němečtí osadníci. Dodnes zde stojí několik pozoruhodných historických staveb a památek. Nejvýznamnější z nich jsou bezesporu památky zachycují zdejší historii Jednoty bratrské. Na místě někdejšího pohřebiště dnes stojí velká socha Učitele národa Jana Amose Komenského, kterou vytvořil žamberský sochař Oldřich Fiedler v roce 1910. Jen kousek od sochy je možno navštívit pámátník Jednoty bratrské - Domek Na Sboru, který je veřejnosti otevřen celoročně. K dalším památkám Jednoty bratrské patří unikátní památná Bratrská lípa, socha sv. Jana Nepomuckého na místě bývalé Bratrské kovárny, Modlivý důl a Jordán.

Významnou památkou je také hřbitovní kostel Svatého Jiří. Má velice krásné interiéry se sochami A. Cyriáka z 18. století a se vzácnou křížovou cestu vytvořenou vídeňským umělcem Johanem Franzem Greipelem. Dále je možné si v Kunvaldu prohlédnout několik dochovaných původních roubených budov. Jedná se o obytné domy, stodoly a mlýn. Nejstarší je Krejčův dům, který pochází z poloviny 17. století, dále Fischerův dům z konce téhož století a Keprtův dům vystavěný v roce 1800.

 

Fotogalerie - Kunvald

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Kunvald je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Kunvald je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 109 lidí

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298
Nedaleko Žamberka leží obec Kunvald - kolébka Jednoty bratrské. Přestože se jedná o opravdu nevelkou obec, je zde mnoho zajímavého. Historii Jednoty bratrské mapuje její památník, socha Jana Ámose Komenského a unikátní památná Bratrská lípa. V kostele Svatého Jiří se nachází umělecky hodnotná křížová cesta a krásná sochařská výzdoba.

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Prohlíželo 112 lidí

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Dnes zobrazeno 81x

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Prohlíželo 97 lidí

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu se saunou a hernou (stolní tenis, stolní fotbálek, výčepní pult) v oplocené zahradě (bazén, hřiště, terasa) v klidné části obce jen 6 km od přehrady Pastviny.

4 ložnice / max 21 osob
číslo chalupy: 1371

Akceptované poukázky a asociace