Zobrazit na mapě

Kozí hrádek u Tábora

Přesné datum vzniku hradu Kozí hrádek není známé. První zmínky o něm pochází z konce 14. století, kdy zde žil pan Vlček z Kozího se svou rodinou.

Kozí hrádek získal svůj věhlas díky zdejšímu pobytu snad nejvýznamnějšího reformátora církve Jana Husa. Ten přijal pozvání tehdejšího majitele a svého přítele Jana z Ústí. Bylo to v době, kdy byl na Husa uvalen interdikt a měl zákaz pobytu v Praze. Jeho slavná kázání pod lípou zde na hrádku sem pravidelně přiváděla stovky poutníků. 

Na začátku 15. století byl Kozí hrádek vypálen pravděpodobně vojskem Albrechta Rakouského. Od té doby už jen pustnul, jeho zdivo rozebírali lidé z okolí na stavební práce a zdálo se, že Kozí hrádek jednou provždy zmizí. Až gymnaziální profesor z Tábora A. Sedláček koncem 19. století dal podnět k archeologickému prozkoumání této oblasti a odkrytí pozůstatků slavného hradu.

Dnes je zřícenina oblíbeným výletním cílem a konají se zde i nejrůznější kulturní akce.

Fotogalerie - Kozí hrádek u Tábora

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Kozí hrádek u Tábora je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Kozí hrádek u Tábora je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Jednoduše zařízená glampingová maringotka k pronájmu s velkou terasou (posezení, gril) leží přímo u řeky Lužnice a lesa v chatové rekreační oblasti. Ideální pro rybáře a pobyt v přírodě pro nenáročné.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2319

Malá jednoduše zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, trampolína, pergola, krb) leží v malé obci umístěné do malebné jihočeské krajiny jen 10 km Tábora. Ideální k cykloturistice.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1864
Snad nejvýznamnější památkou Táborska je zřícenina hradu Kozí hrádek. V době, kdy měl zákaz působení v Praze, zde kázal mistr Jan Hus. Na jeho působivá kázání se scházeli lidé i z dalekého okolí. A právě díky Janu Husovi, této významné osobnosti našich dějin, jméno Kozího hrádku vstoupilo nesmazatelně do paměti české země.

Prohlíželo 135 lidí

Kvalitně zařízený rekreační dům se stylovým obytným pokojem (krbová kamna) na oploceném pozemku (bazén, pergola, krb) v malé obci v malebné krajině jižních Čech na Táborsku.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 1430

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s uzavřeným dvorem (pergola s posezením, gril, ohniště) v malé tiché obci u rybníka jen 7 km od Tábora v oblasti ideální pro cykloturistické výlety.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1465

Dnes zobrazeno 12x

Kvalitně zařízený moderní rekreační dům s prostorným obytným pokojem s krbem ve velmi pěkné oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, zastřešená terasa s posezením a grilem).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1515

Prohlíželo 132 lidí

Starší venkovská chalupa k pronájmu s pěkně zrekonstruovaným interiérem a terasou (posezení, gril) leží v malé obci na Táborsku jen 3 km od hradu Choustník.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1863

Pěkně zařízený mobilní domek přestavěný na zahradní chatku s terasou v malebné lokalitě na louce na kraji obce jen 50 m od řeky Lužnice (rybaření) asi 15 km jižně od historického města Tábor.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1808

Dnes zobrazeno 18x

Jednoduše zařízená chatka s terasou na louce (posezení, ohniště) na kraji obce jen cca. 50 m od řeky Lužnice (možnost rybaření) v krásné přírodě jižních Čech asi 15 km jižně od Tábora.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1013b

Akceptované poukázky a asociace