Zobrazit na mapě

Kostel v Železné Rudě

Památky

Železnorudský kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy byl vystavěn na začátku 18.století na místě původní sklárny. Má nezvyklý půdorys ve tvaru šesticípé hvězdy a i jeho cibulovitá báň je zakončena hvězdou na místo tradičního kříže. Zvonice kostela byla dokončena o téměř 50 let později než samotný kostel.

Na hlavním oltáři uvidí návštěvníci obraz Panny Marie. Je to kopie obrazu L.Cranacha staršího, originál je uložen v Insbrucku v klášteře kapucínů. Nad svatostánkem je umístěný překrásný kříž z rubínového skla, ozdobně broušený a zlacený. Oltář svatého Kříže je ukázkou krásné práce neznámého barokního umělce. Na hlavním oltáři jsou sochy svatého Jindřicha a jeho manželky Kunhuty, kteří jsou patrony sklářů.

Na dvou zadních oltářích jsou umístěné schránky s ostatky svatých, které jsou olemované benátskými zrcadly. Za pozornost stojí také keramická křížová cesta.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Kostel v Železné Rudě je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Kostel v Železné Rudě je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (terasa, gril, stolní tenis, vyžití pro děti) v dosahu těch nejpřitažlivějších šumavských cílů (Černé a Čertovo jezero, vodopád Bílá Strž).

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2038

Stylová kvalitně zařízená horská chalupa v částečně oplocené zahradě (bazén, koupací sud, stolní tenis, šipky, posezení, ohniště, dětský koutek) v malebné šumavské přírodě přímo pod horou Ostrý.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 0724
Návštěvníky města Železná Ruda jistě zaujme barokní kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy, kterému vévodí mohutná cibulovitá kopule. Na jejím vrcholu je místo obvyklého kříže šesticípá hvězda a tvar hvězdy má i půdorys kostela. Kostel stojí na místě původní sklárny a na hlavním oltáři jsou sochy svatého Jindřicha a jeho manželky Kunhuty, kteří jsou patrony sklářů.

Stylová kvalitně zařízená a prostorná chalupa v neoplocené zahradě (stolní tenis, terasa, posezení, gril, dětský koutek). Ubytování v panenské šumavské přírodě přímo pod horou Ostrý.

6 ložnic / max 15 osob
číslo chalupy: 1166

Stylová chata k pronájmu s hernou (stolní tenis, kulečník) a neoplocenou zahradou (bazén, posezení, krb) na malebném místě u lesa v sousedství pouze několika chalup v turisticky přitažlivé oblasti.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 1534

Pěkně zařízená chata resp. zcela samostatná polovina dvojchaty se samostatným vchodem a zahradou (bazén, krb a pergola) v malé chatové osadě v blízkosti lesa. Ideální podmínky k turistice.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1235

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril, ohniště), v chatové rekreační osadě u lesa na okraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Šumavy.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2264

Velká účelně zařízená chalupa k pronájmu s oploceným dvorkem (posezení, gril, ohniště) leží v malé obci jižně od Klatov. Šumava láká k turistice, výletům za historií, houbaření a v zimě k lyžování.

5 ložnic / max 13 osob
číslo chalupy: 2177

Nově zrekonstruovaná chalupa s terasou a částečně oplocenou zahradou na okraji malé šumavské osady u lesa. Výborné podmínky k turistice, cykloturistice i k výletům za hrady a zámky do okolí.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 0218

Akceptované poukázky a asociace