Zobrazit na mapě

Klášter Želiv

Památky

Želivský klášter  se nachází v obci Želiv na strmém ostrohu nad řekou Želivkou. Byl založen v r. 1139 českým knížetem Soběslavem I. Klášter byl od svého vzniku významným duchovním i hospodářským centrem širokého kraje. V době husitských válek byl husity dvakrát dobyt a vypleněn.

Původně byl klášter postaven ve slohu románském, ale v důsledku několika požárů byl opravován: nejdříve ve slohu gotickém, začátkem 18. stol. ve slohu barokní gotiky Janem Blažejem Santinim a začátkem 20. stol. následovala novobarokní úprava, která dala komplexu dnešní vzhled. Klášterní kostel Narození P. Marie z pol. 12. stol. získal dnešní vzhled ve stylu barokní gotiky v letech 1713 – 20 od J. B. Santiniho.

Zařízení kostela i kláštera je velmi hodnotné; je zde řada vzácných soch, řezeb a obrazů. Krásně zdobený freskami je refektář a klášterní knihovna, zachovalý je i konvent a prelatura.

V době josefínských reforem se klášter zachránil před zrušením a dokonce provozoval gymnázium. V 50. letech 20 stol. sloužil klášter jako internační tábor pro politicky nepohodlné kněží a řeholníky, poté zde byla psychiatrická léčebna. Od r. 1991 klášter opět slouží řádu premonstrátů. V r. 2010 byl klášter zapsán na seznam národních kulturních památek. Prohlídku je možné si domluvit na místě.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Klášter Želiv je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Klášter Želiv je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Dnes zobrazeno 23x

Zcela samostatná pěkně zařízená část dvojdomku (chalupy) s vlastním vchodem v neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na klidném místě na kraji obce jen 0,9 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1512
Želivský klášter  se nachází v obci Želiv na strmém ostrohu nad řekou Želivkou. Zařízení kláštera včetně klášterního kostela je velmi hodnotné; je zde řada vzácných soch, řezeb a obrazů. Krásně zdobený freskami je refektář a klášterní knihovna, zachovalý je i konvent a prelatura. Prohlídku je možné si domluvit na místě.

Zcela jednoduše zařízená chalupa na neoploceném pozemku (ohniště) leží na klidném místě na okraji obce v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 3 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1865

Dnes zobrazeno 14x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Dnes zobrazeno 8x

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Dnes zobrazeno 10x

Zrekonstruovaná velmi pěkně zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na romantické samotě v údolí v malebné přírodě Vysočiny jen 14 km od Pelhřimova. Cykloturistika.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1165

Dnes zobrazeno 10x

Pěkná účelně zařízená chalupa leží v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v malé obci v malebné krajině jihozápadní Vysočiny jen 7 km od Pelhřimova s mnoha možnostmi ke krásným výletům do okolí.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1728

Mimořádně atraktivní chalupa s oplocenou zahradou (bazén, terasa s posezením, dětský koutek, zahradní domeček) a s uzavřeným dvorem (vířivka, posezení, krb) na okraji malé vesničky.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chalupy: 1659

Akceptované poukázky a asociace