Zobrazit na mapě

Hrad Pernštejn

Hrad Pernštejn je jeden z největších a nejlépe zachovaných goticko-renesančních pevností v Evropě a je proto také jedním z nejnavštěvovanějších moravských hradů. Stojí na táhlém zalesněném hřbetu nad soutokem Svratky a Nedvědičky bezmála osm století a za celou svoji historii nebyl nikdy dobyt.

Hrad patřil šlechtickému rodu pánů z Pernštejna; původ rodu i jejich hradu je neznámý, je pouze jisté, že hrad začal vznikat na skalnatém ostrohu někdy ve 13. století. Největší slávy hrad dosáhnul koncem 15. a začátkem 16. století; tehdy byl hradní palác rozšířen, vzniklo i velkolepé gotické opevnění, jedno z nejrozsáhlejších v Čechách. Hrad začal ztrácet obranný charakter, proměňoval se v obytné místo a z opevnění zůstalo jen to nejnutnější: hradby, brány a střílny. Přesto při přeměně na reprezentativní a pohodlné sídlo monumentální stavba neztratila svou obranyschopnost. V 16. století byla zřízena knihovna, která dodnes čítá okolo 13 000 svazků a listin.

Hrad je otevřen pro veřejnost v sezóně, jak bývá pro památky zvykem, tedy kromě pondělí.

Fotogalerie - Hrad Pernštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Pernštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Pernštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 9x

Pěkná jednoduše zařízená chata v neoplocené zahradě (zapuštěný bazén, pergola, posezení, krb) v chatové osadě s výhledem na místní lesy asi 13 km od Tišnova (koupaliště) a 16 km od hradu Pernštejn.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0209

Jednoduše zařízený rekreační areál k pronájmu s hernou (stolní tenis, kulečník) a oploceným pozemkem (hřiště, posezení, gril, ohniště) leží na malebném místě u lesa v blízkosti Níhovského rybníka.

11 ložnic / max 38 osob
číslo chaty: 2329
Hrad Pernštejn je jeden z největších a nejlépe zachovaných goticko-renesančních pevností v Evropě a je proto také jedním z nejnavštěvovanějších moravských hradů. Stojí na táhlém zalesněném hřbetu nad soutokem Svratky a Nedvědičky bezmála osm století a za celou svoji historii nebyl nikdy dobyt.

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s obytnou světnicí (kachlová kamna) leží na oploceném dvorku (vířivý sud, trampolína, posezení, gril) na návsi městyse pod hradem Svojanov.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2210

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s terasou leží na okraji obce na neoploceném pozemku (gril, ohniště) a je součástí areálu Mostního vodního mlýna v blízkosti řeky Svratky.

3 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2303

Prohlíželo 114 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu se slunečnou terasou a saunou leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína) ve stráni u lesa nad říčkou na okraji malé chatové osady jen 5 km od hradu Svojanov.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2144

Nápaditě zařízený rekreační objekt k pronájmu leží na oploceném pozemku statku na kraji obce a nabízí všestranné vyžití pro celou rodinu s kompletním bezbariérovým přístupem i zařízením.

0 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2211

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Akceptované poukázky a asociace