Zobrazit na mapě

Hrad Grabštejn

Nedaleko Hrádku nad Nisou u německých hranic leží hrad Grabštejn. Pochází ze 13. století z doby vlády Přemysla Otakara II. Hrad byl důkladně opevněn, protože díky své poloze na hranicích byl místem častých střetů. Nejvýrazněji nad okolní krajinu vystupovala mohutná věž, která byla v pozdějších letech přestavována.

Původní majitelé Donínové museli hrad prodat a jeho nový majitel hrad přestavěl na krásný renesanční zámek. Ten potom v dalších letech několikrát změnil majitele a v roce 1704 získali zámek Galasové. Milovníci umění Glam-Galasové věnovali zámku i jeho okolí velkou pozornost. Doplňovali sbírky o vzácné artefakty, podporovali výtvarné umění a mezi jejich přáteli bylo mnoho vynikajících umělců té doby.

V nedávné historii od roku 1953 byla v zámku umístěna vojenská posádka. Po roce 1989 započala rozsáhlá rekonstrukce zámku, která stále pokračuje. Přesto je možné si v již opravených prostorách prohlédnout vrácené původní sbírky nábytku, rozhlédnout se po okolí z věže nebo navštívit expozici zpracování drahých kamenů.   

Foto: Hrad Grabštejn - archiv Národního památkového ústavu

Fotogalerie - Hrad Grabštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Grabštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Grabštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Poloroubená místně typická chalupa k pronájmu leží na částečně oploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) v klidné části obce jen 2,5 km od přehrady Fojtka (koupání) a jen 10 km od Liberce.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 0924

Prohlíželo 96 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tichém horském prostředí v blízkosti pouze několika málo dalších chat jen 7 km od centra Liberce (aquapark Bybylon).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1849
Nedaleko Hrádku nad Nisou u německých hranic leží hrad Grabštejn. Pochází ze 13. století z doby vlády Přemysla Otakara II. Hrad byl důkladně opevněn, protože díky své poloze na hranicích byl místem častých střetů. Nejvýrazněji nad okolní krajinu vystupovala mohutná, vysoká věž, která byla v pozdějších letech přestavována a dnes má zcela jinou podobu.

Rezervováno 27. 3.

Pěkně zařízená chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (zahradní nábytek, gril) na kraji obce v malebné krajině Lužických hor v česko-německém příhraničí. Ideální k odpočinku i k aktivní dovolené.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0956

Kvalitně zařízená chata ve velké oplocené zahradě (travnatá plocha pro míčové hry, ruské kuželky, zahradní altán, posezení a gril) na kraji tiché obce v malebném česko-německém příhraničí.

4 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1002

Účelně a pěkně zařízená poloroubená chalupa se zahradou (posezení, gril) na kraji malé obce ležící přímo pod horou Ještěd jen 200 m od koupaliště a jen 10 km od centra Liberce. Turistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0844

Dnes zobrazeno 9x

Stylová a útulně zařízená lovecká chata (hájenka) k pronájmu leží na neoploceném pozemku (venkovní posezení, gril, ohniště). Pro milovníky samoty u lesa. Doslova obklopena přírodou.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2136

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa s posezením, gril) leží u potoka v obci s možností krásných výletů do Lužických hor, do NP České Švýcarsko nebo do Německa.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2312

Stylová chalupa s obytnou místností s biliárdem a pěkně zařízená chata se pronajímají společně jedné skupině hostů a leží v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa s posezením, gril).

6 ložnic / max 26 osob
číslo chalupy: 1942

Akceptované poukázky a asociace