Zobrazit na mapě

Hrad Choustník

Hrad Choustník leží v západní části Chýnovské pahorkatiny a byl vystavěn kolem roku 1282 Benešem z Choustníka.

V době vzniku se jednalo se o velmi módní hrad bergfritového typu. To znamená, že hlavní dominantou stavby je okrouhlá věž tzv. bergfrit stojící v čele hradního komplexu, do které se dá vstoupit pouze po jednoduchém můstku ve vyšším patře. Tento můstek je možné v případě potřeby lehce odstranit a věž se tak stává samostatnou nedostupnou pevností. Hradní budova bergfritového typu byla chráněna ještě masivní hradbou.

Po smrti Beneše zdědili hrad jeho synové Beneš ml. a Jan. Měli rozdílné názory na hospodaření, proto se po čase rozhodli hrad rozšířit a rozdělit. Tím vznikl unikátní dvouhrad.

Dnes zbyla z původního hradu pouhá zřícenina. Dochovala se věž sloužící jako vyhlídka a v prostorách bývalého hradu se konají v létě mnohé kulturní akce a také Středověké slavnosti. Zřícenina je přístupná od dubna do října.

Fotogalerie - Hrad Choustník

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Choustník je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Choustník je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 138 lidí

Starší venkovská chalupa k pronájmu s pěkně zrekonstruovaným interiérem a terasou (posezení, gril) leží v malé obci na Táborsku jen 3 km od hradu Choustník.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1863

Prohlíželo 352 lidí

Rezervováno 22. 4.

Velmi pěkně zařízená chata se stylovou obytnou místností na neoploceném pozemku na kraji malé osady v tichém prostředí u lesa s mnoha možnostmi k výletům (hrad Kámen, Chýnovská jeskyně, apod.).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0908
Romantická zřícenina hradu Choustník leží v krásném prostředí Chýnovské pahorkatiny. Z dochované věže je nádherná vyhlídka na okolí, které skýtá i mnoho lákavých možností k procházce. Nedaleko je například skupina skal s velmi neobvyklými tvary.

Jednoduše zařízená chatka s terasou na louce (posezení, ohniště) na kraji obce jen cca. 50 m od řeky Lužnice (možnost rybaření) v krásné přírodě jižních Čech asi 15 km jižně od Tábora.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1013b

Pěkně zařízený mobilní domek přestavěný na zahradní chatku s terasou v malebné lokalitě na louce na kraji obce jen 50 m od řeky Lužnice (rybaření) asi 15 km jižně od historického města Tábor.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1808

Prohlíželo 109 lidí

Jednoduše zařízená chatka s terasou na louce (posezení, ohniště) na kraji obce jen cca. 50 m od řeky Lužnice (možnost rybaření) v krásné přírodě jižních Čech asi 15 km jižně od Tábora.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1013a

Pěkně zařízená chata k pronájmu v částečně oplocené zahradě (terasa s posezením, ohniště) leží na kraji malé obce v malebné jihočeské krajině jen 100 m od řeky Lužnice – ideální pro rybáře.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1575

Prohlíželo 107 lidí

Chata resp. kvalitně zařízená samostatná nástavba nad garáží a nová zahradní chatka v oplocené zahradě (bazén, pergola s posezením, krb, zahradní jezírko) leží na kraji obce nedaleko řeky Lužnice.

4 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1116

Nová prostorná chalupa resp. zcela samostatná část chalupy k pronájmu se společenskou místností (kulečník, stolní fotbálek) a zahradou (bazén, trampolína, posezení, ohniště) leží v malé osadě u lesa.

4 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2363

Akceptované poukázky a asociace