Zobrazit na mapě

Horské sedlo Smědava

Horské sedlo Smědava je nejvyšším místem jediné silnice, která vede skrz Jizerské hory. Je to také místo soutoku tří potoků, které tvoří říčku Smědá.

Od počátku 19. století se začala tato oblast zalidňovat. Zpočátku sem přicházeli dřevaři, pastevci a uhlíři se svými rodinami. O padesát let později zde byla postavena první turistická chata a Smědava začala být turisticky vyhledávanou lokalitou. Hrabě Clam – Gallas, který byl tehdejším majitelem tohoto panství, si zde nechal vybudovat jako své letní sídlo dřevěný lovecký zámeček, ten bohužel v roce 1969 shořel a nebyl již obnoven. Na konci 19. století se na Smědavě konaly první sáňkařské závody v naší zemi.

Smědava je významná křižovatka turistických tras v Jizerských horách. Na horské sedlo lze přijet i autem nebo autobusem a odsud se vydat například na Jizeru, Jizerku nebo Smrk.

 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Horské sedlo Smědava je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Horské sedlo Smědava je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylová chalupa s obytnou místností s biliárdem a pěkně zařízená chata se pronajímají společně jedné skupině hostů a leží v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa s posezením, gril).

6 ložnic / max 26 osob
číslo chalupy: 1942

Dnes zobrazeno 8x

Rezervováno 13. 4.

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581
Smědava leží v nadmořské výšce 847 metrů. Je to významná křižovatka turistických tras v Jizerských horách. Na horské sedlo lze přijet autem a odsud se vydat například na Jizeru, Jizerku nebo Smrk. Ze Smědavy je velmi pěkný rozhled na okolní jizerskohorské vrcholy.

Zrekonstruovaná pěkně zařízená chata s terasou a zapuštěným bazénem na kraji horské obce u lesa v létě s ideálními podmínkami k turistice a v zimě s dvěmi lyžařskými areály vzdálenými do 1,5 km.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1259

Prostorný zrekonstruovaný rekreační horský dům k pronájmu se společenskou místností a saunou leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) na krásném místě u lesa a potoka.

9 ložnic / max 43 osob
číslo chalupy: 2337

Prostorná horská chata k pronájmu na neoploceném pozemku se společenskou místností leží na atraktivním klidném místě u lesa přímo na turistické stezce vedoucí do vrcholových partií Jizerských hor.

5 ložnic / max 21 osob
číslo chaty: 2299

Dnes zobrazeno 16x

Kvalitně zařízená chalupa se saunou a zahradou (bazén, posezení, ohniště) na kraji horské rekreační osady u lesa v samém srdci Jizerských hor jen 1,5 km od lyžařského střediska Severák.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 1033

Prohlíželo 110 lidí

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) v malebném prostředí na polosamotě nedaleko lesa přímo na turistické stezce mezi rozhlednami Bramberk a Slovanka.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1551

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril) v romantickém lesnatém prostředí Jizerských hor jen 600 m od rozhledny Slovanka a jen 400 m od ski areálu Severák.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1447

Akceptované poukázky a asociace