Zobrazit na mapě

Hanička - dělostřelecká tvrz

Dělostřelecká tvrz Hanička byla vybudována v letech 1936 až 1938 jako součást hraničního opevnění, které mělo chránit naše hranice před případným vstupem německých vojsk na naše území.

Velitelem v dělostřelecké tvrzi Hanička byl major Jaroslav Mikuláš Novotný, který bojoval v 1.světové válce jako legionář a zúčastnil se i slavné bitvy u Zborova. Pohraniční posádka měla mít více než čtyři sta mužů, kteří by byli připraveni bránit hranice naší vlasti před hitlerovskými vojsky. Historie však rozhodla jinak a po přijetí Mnichovské dohody muselo vojsko bez boje pevnost opustit. Za 2. světové války tak byla Hanička v rukou německé armády, která zde svými zbraněni testovala kvalitu stavby pevnosti.  V komunistické éře byla pevnost přestavěna na protiatomový kryt. V současnosti je dělostřelecká tvrz Hanička přístupná veřejnosti. Její prohlídka má začátek ve vstupní hale, kde je umístěna sbírka historických zbraní české armády. Dále se pokračuje do podzemí. To je v hloubce osmnácti až třiceti šesti metrů a vede do něj 98 schodů. V podzemí je kilometr a půl chodeb a sálů a návštěvníci zde mohou vidět expozici munice a uniforem.

V Orlických horách lze navštívit i další pevnosti, které byly budovány před 2. světovou válkou na obranu před Hitlerem. Jedná se o pevnost Bouda a tvrz Hůrka u města Králíky.

Fotogalerie - Hanička - dělostřelecká tvrz

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hanička - dělostřelecká tvrz je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hanička - dělostřelecká tvrz je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu s terasou leží v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

0 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 2244
Dělostřelecká tvrz Hanička byla součástí komplexu důmyslného předválečného opevnění hranic. To bylo vystavěné ve třicátých letech a mělo zabránit Německému státu v jeho rozpínavosti. Stavba tvrze Hanička trvala dvacet dva měsíců a byla ukončena v roce 1938. Pojmenována byla podle nedaleké vesnice.

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu se nachází v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2245

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Dnes zobrazeno 10x

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Nová kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, mini kulečník a stolní fotbálek) leží na neoploceném pozemku (trampolína, pergola, krb, ohniště) v horské obci v srdci Orlických hor.

2 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2078

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (koupací sud, posezení, gril, ohniště) na okraji malé rekreační osady jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1069

Dnes zobrazeno 9x

Udržovaný a plně vybavený rodinný dům (chalupa) k pronájmu na oploceném pozemku (zapuštěný bazén, tenisový kurt, venkovní posezení s grilem) na atraktivní polosamotě v Orlických horách.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2159

Akceptované poukázky a asociace