Muzea

Betlém je snad nejpůsobivějším místem města Hlinsko. Je to soubor roubených domků, které od 1. pol. 18. st. stavěli drobní městští řemeslníci, zejména hrnčíři a tkalci. Tento urbanisticky a architektonicky hodnotný celek roubených a zděných domů se nachází přímo v historickém centru města Hlinska na pravém břehu Chrudimky. 

Přízemní roubené domy se sedlovými střechami měly většinou jedinou světnici, síň s "černou" kuchyní a komoru. Postupně k nim přibývaly malé kůlny, chlívky a stodůlky. Tyto domky byly velmi prosté, jedinou výzdobu často bývaly jen nápisy na záklopových prknech a makovičky ve vrcholu štítu. Domky často pokrývaly šindelové střechy.

Část Betléma byla od r. 1993 zpřístupněna jako rezervace lidového stavitelství, ve kterém se můžeme seznámit s bydlením v 18. st. i s manufakturní výrobou. Tento soubor lidových staveb patří k nejhezčím ukázkám této architektury na Českomoravské vrchovině.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Betlém je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Betlém je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi atraktivní luxusní chalupa k pronájmu se stylovou společenskou místností na velkém neoploceném pozemku (bazén, hřiště, stolní tenis, vyžití pro děti) v těsné blízkosti skanzenu na Veselém kopci.

6 ložnic / max 16 osob
číslo chalupy: 0738

Nápaditě a kvalitně zařízená chata k pronájmu s wellness (vířivka, infrasauna) a terasou leží ve velké oplocené zahradě (krb, ohniště, bohaté vyžití pro děti) v malé klidné osadě v Železných horách.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2340
Betlém je soubor roubených a zděných domků z 18. století, který se nachází v historickém centru města Hlinsko a patří k nejhezčím ukázkám lidové architektury na Českomoravské vrchovině.

Velká účelně zařízená chalupa v oplocené zahradě (posezení, ohniště, trampolína) na kraji obce v malebné krajině Žďárských vrchů jen 1,5 km od přírodního koupání. Ideální k turistice.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1266

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahrádkou (pergola, posezení, gril) leží v obci v atraktivní CHKO Žďárské vrchy (ideální k turistice a cykloturistice) a jen 2 km od koupaliště.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2026

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Chalupa resp. zrekonstruované podkroví chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril, ohniště) leží v tiché ulici v malém městečku v atraktivní krajině CHKO Žďárské vrchy.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2255

Akceptované poukázky a asociace