Zobrazit na mapě

Arboretum v Borotíně

Parky a zahrady

Arboretum se nachází v malé obci Borotín na Boskovicku. Nachází se na místě, kde v roce 1918 rodina Riedlů založila rozsáhlý sad. Sad byl po válce znárodněn a pustl. Borotínské arboretum v dnešní podobě bylo založené v roce 1975 na místě po tomto přestárlém sadu. Rozkládá se na ploše 4,5 ha. Vznikla zde postupně matečnice rostlin v parkové úpravě. Zahradníci JZD zde vybudovali a vysázeli vzorkovnici rostlin, ukázky zahrad, pavilon se střešní zahradou, japonskou, čínskou zahradu apod. To vše sloužilo jako názorná ukázka okrasného materiálu a různých způsobů výsadby. Arboretum se stalo známým a hojně navštěvovaným areálem. 

Po revoluci byl pozemek v restituci vrácen, ale nový majitel v provozu arboreta nepokračoval. To zůstalo opuštěno a postupně chátralo. V současné době je hotová rekonstrukce a k vidění jsou zde nově ukázky rodinných zahrádek, bonsaje, různé zajímavé dřeviny, alpiny s jezírky, vodní stěna, bylinková expozice a ukázky japonské, čínské, anglické a holandské zahrady. Již tradicí se staly prodejní výstavy nejen pro zahrádkáře, ale i pro obyčejné obdivovatele květin a zahradních rostlin. Výstavy se konají pravidelně několikrát ročně - od března až do prosince. Největší a nejznámější výstava začíná v květnu. Procházku po areálu arboreta můžete spojit s nákupem rostlin v místní prodejně; k dostání jsou skalničky, trvalky, dřeviny, bonsaje, trávy, vodní rostliny a jiné. Otevřeno je od dubna do října denně mimo pondělí.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Arboretum v Borotíně je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Arboretum v Borotíně je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkně zařízená chalupa v oplocené zahradě (bazén, posezení, krb) v centru tiché obce jen 2 km od přírodního koupaliště a 22 km severně od Boskovic (hrad, Westernové městečko).

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0641

Dnes zobrazeno 10x

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458
Arboretum se nachází v malé obci Borotín na Boskovicku. Rozkládá se na ploše 4,5 ha a nabízí ukázky rodinných zahrádek, bonsaje, různé zajímavé dřeviny, alpiny s jezírky, vodní stěnu, bylinkovou expozici a ukázky japonské, čínské, anglické a holandské zahrady. Již tradicí se staly prodejní výstavy nejen pro zahrádkáře, ale i pro obyčejné obdivovatele květin a zahradních rostlin.

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328

Dnes zobrazeno 9x

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s terasou (posezení, gril) a stylovou obytnou místností s krbem leží v kouzelné kopcovité krajině Drahanské vrchoviny jen 14 km od hradu Bouzov.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2331

Dnes zobrazeno 22x

Rezervováno včera

Stylově zrekonstruovaná atraktivní chalupa s velmi pěkným interiérem a s kompletně bezbariérovým přízemím v oplocené zahradě (stolní tenis, posezení, gril) s okolím vhodným k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1409

Dnes zobrazeno 11x

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Dnes zobrazeno 11x

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s obytnou světnicí (kachlová kamna) leží na oploceném dvorku (vířivý sud, trampolína, posezení, gril) na návsi městyse pod hradem Svojanov.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2210

Akceptované poukázky a asociace